Patrola

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Patrola
Patrouiller
Patrola Ujedinjenih naroda u Eritreji
Patrola Ujedinjenih naroda u Eritreji

Patrola (od franc. patrouiller: šetati uokolo[1]) je prije svega vojnička i policijska metoda izviđanja situacije na nekoj lokaciji radi kontrole ili prikupljanja korisnih podataka.

Patrola u vojsci[uredi - уреди | uredi izvor]

U vojnoj taktici - patrola je mala taktička jedinica poslana od strane veće, kopnom, morem ili zrakom u svrhu borbe ili izviđanja (ili radi obje kombinacije).Osnovna zadaća jedinice kod patroliranja je slijediti zadanu rutu na koju je poslana da je istraži neprijatelja, ili da stupi s njim u borbeni kontakt. Patrolna jedinica može biti običan pješadijski vod, manja oklopna ili zračna jedinica.

Patrola u policiji[uredi - уреди | uredi izvor]

Policijske patrole provode uniformirani policajci na dodjeljenom geografskom području, da uoče probleme bilo koje vrste. Jer da bi bile efikasne, policijske snage moraju biti u neposrednoj blizini građana kojima služe.[2]Zato se one najviše vidi u javnosti, od kontrole prometa, do spriječavanja kriminalnih radnji i hapšenja prekršitelja zakona.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Izraz se prvi put pojavio u Francuskoj u 16. vijeku za ljude koji su bili zaduženi da obiđu noćne straže, što se tad zvalo patrouille, a što je značilo skitati po blatu. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1.0 1.1 "patrol (n.)" (engleski). Online Etymology Dictionary. http://www.etymonline.com/index.php?term=patrol&allowed_in_frame=0. pristupljeno 16. 05. 2013. 
  2. "Patrolling" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/446750/patrolling. pristupljeno 16. 05. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]