Sergije I od Konstantinopola

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Patrijarh Sergije I od Konstantinopola)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sergije I (grčki: Σέργιος Α΄, ? - 9. decembar 638.) je bio patrijarh Konstantinopola od 610. do smrti, poznat po tome što je za njegovog stolovanja nastao monotelitski spor u kršćanskoj Crkvi.

Rodio se u Siriji u monofizitskoj porodici. Došao je u Konstantinopol gdje je godine 610. nakon smrti svog prethodnika Tome I imenovan za novog patrijarha. Njegovo dugo stolovanje je koincidiralo sa vladavinom bizantskog cara Heraklija, odnosno sa Heraklijevim velikim ratom protiv Perzije, tokom koga su Perzijanci uspjeli osvojiti najveće dijelove Carstva i na trenutak ugrozili i sam Konstantinopol.

Sergije je njegovao dobre odnose sa carem, a oko godine 619. ušao u krug ličnosti od njegovog najvećeg povjerenja. Tako je početkom 620-ih, kada je Heraklije osobno stao na čelo bizantske vojske kako bi krenuo u protuofenzivu protiv Perzijanaca, Sergije postavljen za jednog od regenata koji je upravljao prijestolnicom u njegovo ime. U ljeto 626. se Sergije nalazio među komandantima obrane grada kada su ga opsjeli Avari i Slaveni. U trenutku najveće krize Sergije je organizirao procesiju sa ikonom Bogorodice Marije na gradskim bedemima, te je ubrzo nakon toga izbila oluja, uništila avaro-slavensku flotu te tako spasila Carigrad od opsade.

Poslije uspješnog završetka rata i povratka Bliskog Istoka i Egipta pod bizantsku vlast, Sergije je proglasio kristološku doktrinu monotelitizma, odnosno jedne Isusove volje. Heraklije je na sinodu održanom na Cipru 634. podržao tu doktrinu, kojoj su se suprotstavili Maksim Ispovjednik kao i jeruzalemski patrijarh Sofronije. Nasuprot tome, njegov monotelitizam je podržao papa Honorije I.

Sergije je umro 9. decembra 638. a naslijedio ga je, također monotelitstvu skloni, patrijarh Pir.

Prethodi:
Toma I
Patrijarh Konstantinopola
610–638
Slijedi:
Pir I