Partija rada (Srbija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte članak Partija rada.
Commons-emblem-scales.svg Neutralnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne dijelove razmatrate na stranici za razgovor.
Partija rada
PR
PR logo.jpg
Osnivač Vlado Dapčević
Slogan Jedino revolucijom!
Osnovana 28. mart 1992.
Ideologija Boljševički socijalizam (Komunizam),
Marksizam-lenjinizam.
Međunarodno članstvo ICOR
Boje Crvena
internet stranica

Partija rada je komunistička, marksističko-lenjinistička, anti-imperijalistička organizacija nastala u Srbiji. Vodila je borbu za slamanje nacionalizma i uspostavljanje mira među jugoslovenskim narodima. Zalaže se za povezivanje balkanskih naroda u zajedničkom otporu imperijalizmu.

Osnivanje i istorijat[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnivaju je marta 1992. godine grupa levičara okupljena oko Vladimira Dapčevića, anti-revizioniste i dugogodišnjeg političkog zatvorenika u SFRJ. Partija rada smatra da je po idejama koje zastupa naslednica KPJ koja je vodila borbu protiv fašizma I izvela socijalističku revoluciju. Na osnivanju donosi odluku o zabrani svojim članovima sa teritorije Srbija i Crne Gore da se odazivaju mobilizaciji i učestvovanju u ratu u Hrvatskoj i BiH. U svojim brošurama napada takozvanu Jugoslovensku levicu, označavajući je kao poslednju farsu takozvanog "lažnog komunizma" na ovim prostorima. Povodom 1. maja 1996. godine Vlado Dapčević. Izjavljuje da još nije vreme za radničku partiju. Iznosi se stav da se borba albanskog naroda mora radikalizovati i da će to voditi njihovom nacionalnom oslobođenju. U Beogradu se 27. septembra 1997. godine održava Prvi kongres Partije rada. Na kongresu je donesen Program i Statut i izabrano je novo rukovodstvo. Upućuje se apel za osnivanje širokog anti-nacionalističkog i demokratskog fronta svih građana i naroda Srbije za borbu protiv diktature i snage nacionalizma. Apel nije naišao na podršku. U septembru 1998. godine izlazi prvi broj lista “Otpor”. Članovi Partije rada aktivno učestvuju u demonstracijama 5. oktobra, kada je Milošević srušen sa vlasti. Vlado Dapčević, osnivač Partije rada, preminuo je 2001. godine. Svojim radom je postavio temelje za nastanak istinski revolucionarne partije na prostoru Balkana. Drugi kongres PR održan je 29. juna 2002. godine. U novom Programu se posebno ističe stav da je budućnost balkanskih naroda u njihovom povezivanju i stvaranju pokreta otpora protiv prisustva NATO snaga i institucija imperijalizma. Počelo je izdavanje periodičnog glasila “Stav”. Delegacija PR 2005. godine učestvuje na Konferenciji radničkih i komunističkih partija Balkana. Članovi i aktivisti Partije rada učestvuju 7. oktobra 2007. godine na Antifašističkom maršu u Novom Sadu, nastupajući zajedno sa drugim levičarskim grupama. Ukazivalo se na imperijalističku prirodu fašizma, sa parolom: ”Ko neće da se bori protiv kapitalizma, neka ćuti o fašizmu”. Članovi su bili prisutni i na svim demonstracijama za Praznik rada u Beogradu, kao podrška radnicima u borbi protiv diktature kapitala. Na anti-NATO demonstracijama u Beogradu učestvuje udruženo sa levičarskim grupama. Skup je razbijen od strane policije.

Organizacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Od 1992. do 2010. godine Partija rada biva registrovana kao politička stranka. Danas Partija rada deluje kao neformalno uduženje. Delovanje se zasniva na takozvanom radu grupa i partijskih organizacija.

Program i delovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Partija rada svoj program zasniva na teoriji komunizma, marskizma-lenjinizma. Predstavlja političku organizaciju proleterijata, i svih onih koji su na bilo koji način eksploatisani i obespravljeni. U sadašnjim uslovima zalaže se za borbu uklanjanja nacionalističke i buržoaske svesti iz radničke klase. Priprema se za rušenje kapitalističkog sistema, kao i borbu za stvaranje anti-imperijalističkog pokreta. Delovanje organizacije nije uslovljeno državnim granicama ili drugim teritorijalnim ograničenjima.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Simbol Partije rada