Partija rada (Srbija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Partija rada.


Partija rada
PR
PR logo.jpg
Osnivač Vlado Dapčević
Slogan Jedino revolucijom!
Osnovana 28. mart 1992.
Ideologija Boljševički socijalizam (Komunizam),
Marksizam-lenjinizam.
Međunarodno članstvo ICOR
Boje Crvena
internet stranica


Partija rada je neformalna organizacija pristaša radikalne levice komunističke (marksističko-lenjinističke) orijentacije koja deluje u Srbiji i BiH, i koja potiče od istoimene političke stranke koja je delovala u Srbiji od 1992. do 2009. godine. Njen osnivač je bio Vlado Dapčević, istaknuti staljinist, vodeći Informibiroovac i jedan od najpoznatijih političkih zatvorenika u doba SFRJ, a nastala je neposredno nakon raspada SFRJ, odnosno raspada dotada vladajućeg . Dapčevićeva stranka je osnovana u martu 1992. godine i kao svoj program istakla suprotstavljanje tadašnjim ratovima na području Jugoslavije, odnosno učešću Srbije i Crne Gore u njima. Sebe je smatrala legitimnom naslednicom Komunističke partije Jugoslavije, za razliku od Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) koji se raspao dve godine pre Jugoslavije.

Svoj prvi kongres je održala 27. septembra 1997. godine, u kome se sa levičarskih pozicija osuđivao srpski nacionalizam i politika Slobodana Miloševića. Članovi Partije rada aktivno učestvuju u demonstracijama 5. oktobra 2000, kada je srušen Miloševićev režim. Na Drugom kongresu, održanom 29. juna 2002. godine, Partija rada je donela novi program u kome posebno ističe stav da je budućnost balkanskih naroda u njihovom povezivanju i stvaranju pokreta otpora protiv prisustva NATO snaga i institucija imperijalizma.

Godine 2010. je Partija rada izbrisana iz registra političkih stranaka u Srbiji, te deluje kao neformalno udruženje. Njeni su članovi uzeli učešća u demonstracijama u susednoj BiH 2014. godine.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Simbol Partije rada