Partija rada (Srbija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Partija rada.
Partija rada
PR
Osnivač Vlado Dapčević
Slogan Jedino revolucijom!
Osnovana 28. 3. 1992; prije 32 godine (1992-03-28)
Ideologija boljševizam
marksizam-lenjinizam
anti-revizionizam
Međunarodno članstvo ICOR
Boje Crvena
internet stranica
Simbol Partije rada

Partija rada je neformalna organizacija pristaša radikalne levice komunističke (boljševičko-socijalističke) orijentacije koja deluje u Republici Srbiji i BiH, i koja potiče od istoimene političke stranke koja je delovala u Srbiji od 1992. do 2009. godine. Njen osnivač je bio Vlado Dapčević, istaknuti staljinist, vodeći Informbirovac i jedan od najpoznatijih političkih zatvorenika u doba SFRJ, a nastala je neposredno nakon raspada SFRJ, odnosno raspada dotada vladajućeg SKJ. Dapčevićeva stranka je osnovana u martu 1992. godine i kao svoj program istakla je suprotstavljanje tadašnjim ratovima na području Jugoslavije, odnosno učešću Srbije i Crne Gore u njima. Sebe je smatrala legitimnom naslednicom Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) koja je postojala prije formiranja Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) koji se raspao dve godine prije SFRJ.

Svoj prvi kongres je održala 27. septembra 1997. godine, u kome se sa levičarskih pozicija osuđivao srpski nacionalizam i politika Slobodana Miloševića. Članovi Partije rada aktivno učestvuju u demonstracijama 5. oktobra 2000, kada je srušen Miloševićev režim. Na Drugom kongresu, održanom 29. juna 2002. godine, Partija rada je donela novi program u kome posebno ističe stav da je budućnost balkanskih naroda u njihovom povezivanju i stvaranju pokreta otpora protiv prisustva NATO snaga i institucija imperijalizma.

Godine 2010. je Partija rada izbrisana iz registra političkih stranaka u Srbiji, te deluje kao neformalna organizacija. Njeni su članovi uzeli učešća u demonstracijama u susednoj BiH 2014. godine.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]