Partija (pokrajina)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Partija.
Mladić u partskoj odori, dekokracija grobne stele (Palmyra, Sirija; prva polovica 3. vijeka, danas u Louvreu

Partija je historijska pokrajina odnosno regija u sjeveroistočnom Iranu, a najpoznatija je po tome što je bila političkim i kulturnim žarištem za vrijeme dinastije Arsakida, vladara Partske Monarhije. Partija je takođe bila i upravna jedinica (satrapija) u doba Ahemenidske Monarhije, a potom Seleukidske Monarhije i Sasanidske Monarhije.

Ime Partija dolazi iz latinskog Parthia, koje dolazi iz staroperzijskog Parthava, koje je na partskom jeziku bilo vlastito označavanje koje je značilo "od Parta" odnosno "koje pripada Partima", koji su bili iranski narod.

Geografija[uredi | uredi kod]

Približne granice pokrajine Partije su zapadna polovica Velikog Horasana. Graniči s planinskim lancem Kopet-Dagom na sjeveru (današnjom granicom Irana i Turkmenistana) i pustinjom Dašt-e Kavir na jugu. Zapadno od nje bila je Medija, Hirkanija na sjeverozapadu, Margijana na sjeveroistoku, te Arija na jugoistoku.

Za vrijeme Arsakidske dinastije, Partija je bila zajedno s Hirkanijom (koji je danas dijelom u Iranu, dijelom u Turkmenistanu) sjedinjena u jednu upravnu jedinicu, pa se tu pokrajina često smatra užom Partijom, ovisno o surječju i subjektu.

Bibliografija[uredi | uredi kod]