Park prirode Piva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Park prirode Piva
Trnovačko jezero, zbog oblika nazvano Jezero ljubavi
Lokacija Crna Gora
Najbliži gradPlužine
Površina324,78 km² (125 mi² )
Osnivanje2015.[1]
VlasnikCrna Gora

Park prirode Piva se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Prvi park takve vrste u Crnoj Gori, međunarodnog je značaja jer povezuje Nacionalni park Sutjeska (BiH) i Nacionalni park Durmitor.

[2] Zauzima površinu od skoro 32.500 hektara. Prvi regionalni park prirode u Crnoj Gori - Piva, proglašen je 22. aprila 2015. godine na Dan planete Zemlje.[3]

Dominira planinski krajolik. Uz Pivsku planinu, regionalni park obuhvata još tri planine: Bioč (2.397 m.), Maglić (2.386 m.) i Volujak (2.336 m.). Reljef je raznovrstan, gdje osim planina, preovladavaju pašnjaci i šume, te duboko usiječeni kanjon Tare, Pive i Sušice.

Nanjiža tačka regionalnog parka Piva je na nadmorskoj visini od 433 metra na Šćepan polju, na sastavcima rijeka Pive i Tare, koje zajedno na samoj granici između Crne Gore i BiH , stvaraju rijeku Drinu. To je ujedno i mjesto gdje se završava većina rafting tura. U donjem toku Tare, nalaze se najpoznatiji “bukovi”(brzaci), po kojima je “suza Evrope” i prepoznatljiva. Kraške vrtače u predjelu Vojvodića rupe ili “zeleno planinsko more”, kako se još nazivaju, još nisu dovoljne istražene. Izazov su za arheologe, botaničare, naučne ekspedicije.

Jezera[uredi | uredi kod]

U parku su planinska jezera:

  • Crkvičko
  • Malo i Veliko Stabanjsko nalaze se jedno pored drugog, 20 km od grada. Dobili su naziv po selu zvanom Stabna, od kojih su udaljena 4,5 km. Veliko Stabansko jezero leži na 1.319 m. nadmorske visine, a Malo na 1.194 m nadmorske visine. Pri visokom vodostaju voda iz Velikog se preliva u Malo jezero. Temperatura vode u ljetnjem period je neujednačena, i kreće od 16 do 20 stepeni. Oba su bogata ribom pastrmkom i vrlo često ih posjećuju sportski ribolovci. Zimi su zamrznuta.[4] Najlakši prilaz jezerima je iz pravca Plužina, stazom uz Vrbnicu i Stabanski potok. Veliko Stabansko jezero je dugačko 305 m, a Malo je za vrijeme ljetnih vodostaja dugačko 165 m. Boja jezerske vode je zelenkasta, sa svjetlijim tonovima u priobalnim djelovima i tamnijim u centralnom dijelu. Malo jezero ima vodu žućkasto-zelene boje. Ovakva boja vode potiče od boje muljevitog dna i karakteristična je za ljetnje mjesece.
  • Trnovačko, jedno od najatraktivnijih i na širem prostoru. Smješteno je između Maglića, Volujaka i Trnovačkog Durmitora na 1.517 m nadmorske visine. Jezero je dugačko 825 m, a široko 715 m. Nad plitkim zapadnim dijelom jezera voda je bistra i u tankom sloju bezbojna. Povećanjem dubine u pravcu istoka voda je sve intenzivnije zelenkaste boje. Po planini Volujak naziva se Volujačko. Jezero je u obliku srca, pa simbolizuje ljubav, zbog čega se popularno naziva Jezero ljubavi. Do jezera se najlakše dolazi iz pravca Tjentiša, preko Dragoš sedla, gornjeg toka rijeke Perućice i katuna na Prijevoru, na teritoriji Bosne i Hercegovine. Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera.
  • Pivsko

Jezera vodu dobijaju otapanjem snijega, padavinama i iz pojedinih izvora.[5]

Flora i fauna[uredi | uredi kod]

U jezerima Pive prisutne su endemske vrste: triton i mrmoljka. Svoje mjesto u Regionalnom parku našli su i medvjedi, divlje svinje, tetrijeb gluhan, srne, lisice. U parku postoji više od 1500 vrsta biljaka, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste, zatim više od 2000 vrsta gljiva, kao i brojne dobro očuvane šume. Bogata flora ovog krajolika potvrđuju zdravi prirodni ambijent. Područje Pive je jedno od ekoloških najčistijih djelova Crne Gore.[6]

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

U Parku se nalaze i zaštićeni kulturno istorijski spomenici: Pivski manastir, prostor Šćepan Polja sa crkvom svetog Stefana, manastir - crkva pod Sokolom i kula vojvode Lazara Sočice. Duhovni i kulturni centar ovog kraja, Pivski manastir iz 16 vijeka, 1970 godine, kamen po kamen, izmješten je iz svoje prvobitne lokacije, zbog izgradnje hidroakumulacije Pivskog jezera. Most na rijeci Pivi je posebna atrakcija, zajedno sa obližnjim vodopadom Čokovo vrelo.[5]

[7]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Park prirode Piva”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021. 
  2. „Nacionalni parkovi u Crnoj Gori”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021. 
  3. Zaštičena područja Crne Gore - natura2000infocentar.files.wordpress.com - Pristupljeno 9.12.2021
  4. Sabanska jezera - www.parkpiva.com - Pristupljeno 9.12.2021
  5. 5,0 5,1 Park prirode Piva- www.mojacrnagora.rs - Pristupljeno 9.12.2021
  6. „regionalni park prirode”. Dinarides - parksdinarides.org. Arhivirano iz originala na datum 2021-12-12. Pristupljeno 9. 2. 2021. 
  7. „Zaštićena područja”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021.