Gisaengchung

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Parasite (2019 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
기생충
(寄生蟲)
RežijaBong Joon-ho
ProducentBong Joon-ho
Kwak Sin-ae
Jang Young-hwan
ScenarioBong Joon-ho
Han Jin-won
UlogeSong Kang-ho
Lee Sun-kyun
Cho Yeo-jeong
Choi Woo-shik
Park So-dam
MuzikaJung Jae-il
FotografijaHong Kyung-pyo[1]
MontažaYang Jin-mo
StudioBarunson E&A Corp
DistribucijaCJ Entertainment
Datum(i) premijere
21. 5. 2019 (2019-05-21) (Cannes)
Trajanje132 min.[2]
Zemlja Južna Koreja
Jezikkorejski
Budžet17 mrld. južnokorejskih wona[3]
(oko 14,6 mil. US$)
Bruto prihod80,2 mil. US$[4][5]

Parazit (Hangul: 기생충; Hanja: 寄生蟲; RR: Gisaengchung) je južnokorejski igrani film snimljen 2019. godine u režiji Bong Joon-hoa. Po žanru je mješavina socijalno angažirane drame, trilera i crne komedije. Protagonist, čiji lik tumači Song Kang-ho je otac siromašne porodice koji zahvaljujući falsicificiranoj diplomi dobije posao u porodici bogataša. Radnja prikazuje kako koristi priliku da ostatak porodice dovede u bogatašku kuću. Parazit je premijerno prikazan na Kanskom festivalu gdje je osvojio Zlatnu palmu.

Radnja[uredi | uredi kod]

Glava porodice Kim - otac Ki-taek, majka Chung-sook, kćerka Ki-jeong i sin Ki-woo - žive u malom stanu u podrumu ("banjiha"), i rade privremene poslove sa niskim platama i jedva sastavljaju kraj s krajem. Jednog dana Min-hyuk, Ki-wooov prijatelj i student na univerzitetu, poklanja porodici jedan Suseok (kamen učenjaka), što bi trebalo da obeća bogatstvo onome ko ga posjeduje. On predlaže da, dok bude odsutan na studijima u inostranstvu, Ki-woo preuzme njegov posao učitelja engleskog jezika i da podučava kćer Da-hye iz bogate porodice Park. Ki-woo se predstavlja kao student sa univerziteta a porodica Park ga odmah zapošljava; Gospođa Park odlučuje da ga nazove Kevin.

Nakon toga, porodica Kim počinje sa iznenadnim posjetama u kući porodice Park preporučujući im svoje usluge, predstavljajući se kao slučajni, ali sofisticirani kvalificirani radnici. Ki-woo daje lekcije i započinje romansu s Da-hye. Ki-jeong se predstavlja kao "Jessica", umjetnička terapeutkinja, koja pristaje da savetuje njihovog nemirnog sinčića, Da-songa. Šofer gospodina Parka otpušten je nakon što ga Ki-jeong lažno optužuje zbog seksa u automobilu pa je angažiran Ki-taek, bivši hotelski vozač. Konačno, Chung-sook preuzima funkciju domaćice u kući Parkovih nakon što Kimovi uzrokuju tešku alergiju na breskve od koje je patila dugogodišnja spremačica. Porodica Kim uvjerava gospođu Park da njihova spremačica ima tuberkulozu.

Kad je porodica Park otišla na kampovanje, cijela porodica Kim uživa u raskoši rezidencije Parkovih. Moon-gwang se iznenada vraća, rekavši da je nešto ostavila u podrumu kuće. Ona tada otkriva Chung-sooku skriveni ulaz u podzemni bunker, koji je ostavio arhitekt kuće i prethodni vlasnik. Muž Moon-gwang, Geun-sae, počeo je potajno živjeti ispod kuće kako bi se sakrio od utjerivača dugova prije nego što su se Parkovi preselili prije nekoliko godina. Moon-gwang preklinje Chung-sook da nastavi da pomaže Geun-sae-a da preživi u bunkeru, ali ona to odbija. Nakon što se slučajno otkrila istina o porodici Kim, Moon-gwang prijeti da će Parkovima reći njihovu tajnu ako porodica Kim ne sačuva njihovu.

Zbog kiše, Parkovi se vraćaju kući rano s kampovanja, a porodica Kim se sprema da očisti kuću, ali uto izbija tuča između Moon-gwang, Geun-sae i Kimovih. Kimovi hvataju u zamku Geun-sae-a i smrtno ranjavaju Moon-gang u bunkeru. Nakon što Chung-sook poslužuje večeru, gospođa Park otkriva joj da je Da-song imao traumatično iskustvo, prije mnogo godina kada je bio svjedok pojave "duha" - Gea-sae - koji je samo izlazio iz podruma. Kimovi uspijevaju da pobjegnu iz kuće Parkovih, ali ne prije nego što su čuli nepristojne komentare gospodina Parka o tome kako Ki-taek loše miriše. Kimovi se vraćaju u svoj stan kako bi ga našli potpuno poplavljenog zbog nevremena, pa su primorani da spavaju u sportskoj dvorani zajedno s drugim prognanicima.

Sljedećeg dana gospođa Park odlučuje da organizuje zabavu za rođendan Da-song. Ona poziva Ki-jeong i Ki-wooa, dok su Ki-taek i Chung-sook dužni da prisustvuju kao zaposlenici. Usred zabave Ki-woo se spušta do bunkera sa kamenom učenjaka kako bi se suočio sa Geun-saeom. Tamo ga napada Geun-sae, koji ga je iskasapio sa kamenom i uspijeva da pobjegne. U želji da se osveti Moon-gwang, Geun-sae ubada Ki-jeong kuhinjskim nožem pred prestravljenim gostima. Da-song doživljava epileptični napad izazvan traumom kad je vidjela Geun-sae-a i izbila je borba sve dok Chung-sook ne uspijeva da ubije Geun-saea ražnjem. Dok Ki-taek pokušava pomoći Ki-jeong, gospodin Park mu naređuje da vozi Da-song u bolnicu. U opštem haosu, Ki-taek, vidjevši gnusnu reakciju gospodina Parka na Geun-saeov miris, uzima nož i smrtno ranjava gospodina Parka prije nego što je pobjegao s mjesta događaja.

Nakon nekoliko sedmica, Ki-woo je preživio napad i probudio se nakon operacije na mozgu. On i Chung-sook su osuđeni za prevaru na uvjetnu kaznu. Ki-jeong je umrla od povreda, a Ki-taek, koji je optužen zbog ubistva gospodina Parka, je nestao. Motivi Geun-saea za napad su misterija za javnost. Ki-woo pregledava kuću Parkova koja je sada prodata; sa treperavih lampica vidi se poruka u Morzeovom kodu. To je poruka od Ki-taeka, koji je pobjegao u bunker i sada preživljava zahvaljujući skupljanju otpadaka iza novih vlasnika kuće. Ki-woo još uvijek živi u podrumskom stanu sa svojom majkom, i piše Ki-neeku neposlano pismo, obećavajući da će jednog dana zaraditi dovoljno novca za kupovinu kuće i osloboditi oca.

Uloge[uredi | uredi kod]

Kim Ki-taekova porodica[uredi | uredi kod]

Porodica g. Parka[uredi | uredi kod]

Ostali[uredi | uredi kod]

  • Lee Jung-eun ... Gook Moon-gwang
  • Park Myung-hoon ... Geun-se
  • Park Geun-Rok ... Šofer Yoon
  • Jung Yi-seo ... Menadžer picerije
  • Park Seo-joon ... Min-hyuk (specijalni nastup)[6]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „BONG Joon-ho’s PARASITE Claims Early Sales” (en). Korean Film Biz Zone. Pristupljeno 3. II 2019. 
  2. „기생충”. Naver Movie. Pristupljeno 8. IV 2019. 
  3. Error: no |title= specified when using {{Cite web}}”. 3 June 2019. 
  4. „Parasite”. IMDb. Pristupljeno 23. VI 2018. 
  5. „Gisaengchung (2019)”. Nash Information Services. Pristupljeno 23. VI 2018. 
  6. Error: no |title= specified when using {{Cite web}}” (ko). entertain.naver.com. Pristupljeno 3. II 2019. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]