Paranthropus aethiopicus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paranthropus aethiopicus
Replika "crne lubanje" vrste Paranthropus aethiopicus
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Hominidae
Rod: Paranthropus
Vrsta: P. aethiopicus
Dvojni naziv
Paranthropus aethiopicus
(Olson, 1985)
Sinonimi
  • Paranthropus walkeri
  • Australopithecus aethiopicus

Paranthropus aethiopicus ili Australopithecus aethiopicus izumrla je vrsta hominida, jednog od robusnih australopitecina.

Historija[uredi | uredi kod]

Prvi otkriveni primjerak vrste Australopithecus aethiopicus poznat je pod nazivom Omo 18. Taj primjerak, koji je također poznat i kao Paraustralopithecus aethiopicus, otkrili su francuski arheolozi Camille Arambourg i Yves Coppens na jugu Etiopije 1967. godine. Omo 18 predstavlja prethodnika KNM-WT 17000, kojeg je otkrio Alan Walker. Walkerof primjerak pronađen u Zapadnom jezeru Turkana (Kenija) 1985. godine, koji je poznat kao "Crna lubanja" zbog tamnog obojenja izazvanog visokom razinom mangana, jedan je od najranijih primjeraka robusnih pliocenskih hominida.[1] Ključna osobina jedinke Omo 18 je da ima čeljust u obliku slova V, za razliku od ostalih primjeraka Australopithecusa. Mada je Omo 18 bio prva otkrivena lubanja te vrste, mnogi paleoantropolozi ignorirali su to otkriće na osnovu toga da je sličan jednoj drugoj vrsti australopitecina. Nakon što je otkriven KNM-WT 17000 došlo je i do obnavljanja interesovanja za primjerak Omo 18.

Opis[uredi | uredi kod]

Australopithecus aethiopicus svrstava se u grupu poznatu kao robusni australopitecini. Robusni australopitecini dijele se na tri vrste, Australopithecus aethiopicus, Australopithecus robustus i Australopithecus boisei. U toku je debata o tačnom filogenetskom porijeklu svake od te tri vrste. Robusni australopitecini dijele mnoge osobine lubanje i čeljusti, što možda ukazuje na zajednički evolutivni razvoj. Australopithecus aethiopicus ima bitne osobine koje ga razlikuju od ostalih robusnih australopitecina, uključujući i veću obraznu kost, proširena grana donje čeljusti i lice sa izraženijom čeljusti. Do tih razlika možda je došlo tokom evolucije aethiopicusa, ali možda ukazuju i na to da A. aethiopicus ima drukčiju filogenetsku historiju od A. robustus i A. boisei.

Starost lubanje ustvrđena je na 2,5 miliona godina, što znači da je starija od kasnijih formi robusnih australopitecina. Antropolozi predlažu da je P. aethiopicus živio prije između 2,7 i 2,5 miliona godina.[1] Osobine su prilično primitivne i mnoge od njih su zajedničke sa vrstom Australopithecus afarensis; stoga je vjerovatno da je P. aethiopicus bio direktan potomak. Lice mu je imalo jednako istaknutu čeljust kao i kod A. afarensisa, a mozak mu je također bio dosta malen, sa zapreminom od 410 cc.[2]

Francuski paleontolozi su 1967. prvi put predložili da nepotpuna donja čeljust bez zuba (Omo 18) pronađena u Etiopiji pripada vrsti P. aethiopicus.[1][2] Pronađeni su donja čeljust i djelići zuba. P. aethiopicus imao je velik sagitalni greben i obraznu kost koji su predstavljali prilagodbe žvakanju tvrdih materijala (slično kao lubanje gorila).[2] Malo se toga zna o toj vrsti budući da najbolji tragovi dolaze od "Crne lubanje" i čeljusti. Nema dovoljno materijala da bi se ustvrdila njihova visina, ali moguće je da su bili visine Australopithecusa afarensisa.[1]

Paranthropus aethiopicus se smatra megadontnim arhajskim homininom; pojam megadont odnosi se na ogromne krune njegovih kutnjaka i pretkutnjaka. Prvobitno otkriće bila je donja čeljust odrasle jedinke, bez zuba, iz formacije Shungura u regiji Omo u Etiopiji 1967. godine (Omo 18.18). Slojevi pepela iznad i ispod fosila stari su između 2,3 i 2,5 miliona godina. Postoji samo jedna većinski potpuna lubanja tog hominina, pa je teško donijeti zaključke o njegovim fizičkim osobinama. Međutim, može se reći da je dostupna lubanja slična onoj vrste P. boisei, iako su sjekutići veći, čeljust izbačenija, a osnova lubanje manje savijena.

Debate o klasifikaciji[uredi | uredi kod]

Svi antropolozi se ne slažu da je P. aethiopicus evoluirao i u Paranthropus boisei i Paranthropus robustus, budući da mu je lubanja sličnija onoj od A. afarensisa.[2] Jedan trag koji čini P. aethiopicusa mogućim pretkom i P. boisei i P. robustus je slična veličina čeljusti. Poznato je da je P. aethiopicus živio u mješovitim savanskim i šumskim staništima. Neophodno je još dokaza kako bi se tačno opisala fiziologija P. aethiopicusa. Neobični primitivni oblik "Crne lubanje" pruža dokaze o tome da su P. aethiopicus i ostali australopitecini na evolutivnoj grani drveta hominida, koja se odvojila od linije roda Homo/ljudske linije.

Neki naučnici ne slažu se sa klasifikacijom "Crne lubanje" kao ostatka vrste A. afarensis. Oni tvrde da činjenica da su hominidi kojima crna lubanja pripada živjeli u isto vrijeme kao i A. afarensis nije dovoljan dokaz da ih se grupiše u jednu vrstu. Nije postignut jasan koncenzus u naučnoj zajednici po pitanju trenutne pozicije "Crne lubanje" na evolutivnom drvetu hominida, pri čemu jedni predlažu da ona predstavlja vezu između P. africanus i P. boisei, dok drugi smatraju da su P. africanus i KNM WT-17000 na odvojenim granama evolutivnog stabla hominida, a da je P. africanus na onoj grani od koje su potekli moderni ljudi.

Citirani radovi[uredi | uredi kod]

  • Bower, Bruce. "Family Feud: Enter the Black Skull." Science News 131 (1987): 58-59. JSTOR. Web. 23 Oct. 2012.
  • Johnson, Patrick, and Scott Bjelland. "Australopithecus Aethiopicus." - A Robust Australopithecine. N.p., n.d. Web. 22 Oct. 2012. <http://archaeologyinfo.com/australopithecus-aethiopicus/ Arhivirano 2012-10-15 na Wayback Machine-u>.
  • Melanie A. McCollum. “The Robust Australopithecine Face: A Morphogenetic Perspective.” Science, volume 284, No. 5412, pages 301-305, (1999)

http://www.jstor.org/stable/2898213?seq=1&Search=yes&searchText=aethiopicus&searchText=paranthropus&list=hide&searchUri=%2Faction%2FdoBasicSearch%3FQuery%3Dparanthropus%2Baethiopicus%26gw%3Djtx%26acc%3Don%26prq%3DAustralopithecus%2Baethiopicus%26Search%3DSearch%26hp%3D25%26wc%3Don&prevSearch=&item=13&ttl=29&returnArticleService=showFullText&resultsServiceName=null

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Paranthropus aethiopicus. The Smithsonian Institution. Pristupljeno March 2011. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Paranthropus aethiopicus. Archaeology.info. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-16. Pristupljeno March 2011. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]