Paracelska ostrva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Raspored Paracelskih ostrva
Ostrvo Dunkan, jedno od najljepših ostrva Paracelskog arhipelaga

Paracelska ostrva (kin. 西沙群岛, vijetnamski: Quần Đảo Hoàng Sa) nenaseljeni su arhipelag u Južnom kineskom moru koji se sastoji od malih ostrva i grebena. Smešten je 230 km južno od kineskog ostrva Hajnan i 200 km istočno od vijetnamskog ostrva Lishon.[1]

Celi arhipelag ima preko 130 različitih morskih grebena, ali svega oko trideset njih su prava ostrva. Ostrva se nalaze na teritoriji od oko 15.000 km² površine teritorijalnog mora. Najveća Paracelska ostrva su Patl, Trajton, Kresent i Linkoln.

Politički spor

[uredi | uredi kod]

Oko ove teritorije vodi se međunarodni spor između sledećih zemalja:

Arhipelah je decenijama predmet spora između Kine i Vijetnama. Godine 1974. nakon kratkotrajnog okršaja sa snagama tadašnjeg Južnog Vijetnama, arhipelag su okupirale vojne snage NR Kine, ali i Vijetnam i Republika Kina (Tajvan) ističu i dalje svoje pravo na ovu teritoriju.

Kao i ostrva Sparli, i ovaj arhipelag nema veliki ekonomski značaj i predstavlja značajnu geopolitčku poziciju u Južnom kineskom moru.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Anda, Redempto (17. 7. 2012). „Government told of China buildup 2 months ago”. Philippine Inquirer. Pristupljeno 29. 10. 2013.