Silvestar III

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Papa Silvestar III)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Silvestar III.
Silvester Tertius

Pravo ime Giovanni dei Crescenzi Ottaviani
Papinstvo počelo 20. januar 1045
Papinstvo završilo 10. mart 1045.
Prethodnik Benedikt IX.
Nasljednik Benedikt IX.
Rođen oko 1000
Rim
Umro oko 1062
Ostali pape imena Silvestar

Silvestar III (? - 1062/63) rođen kao Giovanni dei Crescenzi Ottaviani bio je 146 papa, od 20. januara 1045. do 10. marta 1045. godine.

Pripadao je aristokratskom klanu Crescenzi koji je krajem 10. vijeka dominirao Rimom i papinstvom, ali koji je prethodnih decenija primat morao prepustiti suparničkom klanu Tusculani, kome su pripadala trojica njegovih prethodnika - Benedikt VIII, Ivan XIX i Benedikt IX. Giovanni je tih godina uspio ishoditi mjesto mjesto biskupa Sabine.

Kada je nezadovoljstvo Rimljana stolovanjem Benedikta IX eskaliralo u narodni ustanak, papa je u septembru 1044. prisiljen napustiti grad. Rimljani su tada odlučili izabrati papu, pri čemu se kao glavni kandidat nametnuo upravo biskup Ivan koji je, prema navodima kroničara, mjesto pape ishodio zahvaljujući podmićivanju. Njegov pontifikat je započeo u januaru 1045. ali je trajao vrlo kratko. Benedikt u međuvremenu dobio podršku rimsko-njemačkog cara Heinricha III te se uz pomoć njegovih trupa vratio u Rim i ponovno preuzeo mjesto pape u martu. Silvestar se povukao u Sabinu i preuzeo staro mjesto biskupa, ali je odbijao priznati Benedikta za papu te je tvrdio da je još uvijek papa. To je nastavio i nakon što je papstvo preuzeo Grgur VI, kome je Benedikt prodao papsku čast, da bi se potom predomislio i ponovno sebe proglasio sebe.

S obzirom da je i Grgur nastavio sebe nazivati papom, godine 1046. je nastala jedinstvena i bizarna situacija u kojoj su tri različite ličnosti sebe smatrale papama. Smatrajući takvo trovlašće neprihvatljivim, Heinrich III je sazvao sinod u Sutriju kojim su u decembru 1046. sva trojica smijenjena, uključujući Silvestra, a novim papom proglašen Klement II. Isti je sinod također Silvestru oduzeo biskupsku stolicu i naredio njegovo povlačenje u samostan. Ta odluka, po svemu sudeći, nije sprovedena, s obzirom na službene dokumente koje je Silvestar nastavio izdavati iz Sabine sve do 1061. Datum njegove smrti nije poznat, mada historičari pretpostavljaju da nije mogao biti kasniji od 1063. godine, kada se prvi put u Sabini spominje Silvestrov nasljednik.

Usprkos svih kontroverzi vezanih uz njegov izbor i smjenu, Silvestar se, slično kao i Grgur VI, smatra "redovnim" papom, a ne antipapom.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • J.N.D. Kelly, A Dictionary of Popes, Oxford University Press, 2010.
  • F. Donald Logan, A History of the Church in the Middle Ages, 2nd edition, Routledge, 2013.
  • Richard P. McBrien, Lives of the Popes, HarperCollins, 2000.
  • Megan McLaughlin, Sex, Gender, and Episcopal Authority in an Age of Reform, 1000-1122, Cambridge University Press, 2010.
  • John-Peter Pham, Heirs of the Fisherman : Behind the Scenes of Papal Death and Succession, Oxford University Press, 2004.


Vanjske veze[uredi | uredi kod]