Formoz

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Papa Formosus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Formoz
Formosus

Papinstvo počelo 19. rujna 891.
Papinstvo završilo 4. travnja 896.
Prethodnik Stjepan V.
Nasljednik Bonifacije VI.
Rođen cca. 816.
Ostia
Papa Stjepan VI kao tužitelj protiv mrtvog pape Formoza, slika iz 1870. čiji je autor Jean-Paul Laurens

Formoz (Formosus) je bio papa od 19. rujna 891. do 4. travnja 896. godine, poznat po tome što su njegovi posmrtni ostaci bili otkopani, a on sam izvrgnut posthumnom suđenju na Sinodu trupla.

Bio je rodom iz Ostije, a godine 864. je proglašen biskupom Portusa. Vodio je diplomatske misije u Bugarsku 866. te u Francusku 869. i 872. Na jednoj od njih je francuskog kralja Charlesa Ćelavog nagovorio da bude okrunjen za cara od strane pape 875.

Kandidatom za papu je postao 872. ali je došao u nemilost za vrijeme papinstva Ivana VIII. Tada je protjeran pod prijetnjom ekskomunikacije. Rehabilitiran je pod papom Marinom I 883. koji ga je ponovno imenovao biskupom Portusa. Nakon vladavine Hadrijana III i Stjepana V za papu je izabran 891.

U aprilu 892. su pristaše Guya II od Spoleta došle u Rim i prisilile Formoza da ga okruni za rimskog cara. Godine 896. je Formoz uspio nagovoriti Arnulfa Karantanskog da maršira na Italiju koju je velikim dijelom osvojio, što je Formozu omogućilo da ga imenuje carem. Formoz je zbog toga došao u sukob sa pristašama carem Guidom od Spoleta, odnosno njegovom udovicom Ageltrude i sinom Lambertom. Ubrzo nakon toga umro. Naslijedio ga je Bonifacije VI.

Međutim, i Bonifacije je uskoro umro, a papom je postao Stjepan VI, koji je otkopao Formozov leš i organizirao Sinod trupla. Na njemu je Formoz osuđen na damnatio memoriae, ali je presuda poništena nakon Stjepanove smrti. Sličan proces je pokušao pokrenuti Sergije III, ali bez uspjeha.