Palpitacije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Palpitacije
SpecijalnostKardiologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10R00.2
ICD-9785.1
DiseasesDB29231
MedlinePlus003081
eMedicineaaem/337

Palpitacija (uglavnom u množini: palpitacije) je medicinski naziv za osjećaj lupanja srca, bez obzira da li pravilnog, nepravilnog, sporog ili ubrzanog (ali uglavnom se misli na ubrzano). Najčešći uzrok su ekstrasistolije, a palpitacije mogu biti posljedica benignih, ali i za život opasnih stanja.

Uzrok

[uredi | uredi kod]

Uzrok nastanka palipitacija mogu biti: vežbanje, anksioznost, stres, osećaj straha, povišena telesna temperatura, konzumitranje kofeina, nikotina, kokaina, nekih dijetetskih sredstava, hipertireoidizam, anemija, hiperventilacija, nizak nivo kiseonika u krvi, neki lekovi (beta blokatori, antiaritmici, hormoni), prolaps mitralne valbule, aritmije, oboljenja srca i dr.

Klinička slika

[uredi | uredi kod]

Palpitacije se mogu različito osetiti, od osećaja neprijatnosti, neugodnosti, do jakog lupanja srca, osećaja nepravilnog ritma, „kao da će srce da iskoči iz grudi”, osećaja srca u grudima, grlu ili vratu. Uglavnom palpitacije ne predstavljaju ozbiljan znak, i brzo prolaze, naravno, mogu biti i znak ozbiljnog oboljenja, zavisno od samog uzroka. Ukoliko postoji srčano oboljenje uz sam osećaj paliptacija, mogu se javiti i gubitak svesti ili bol u grudima, preznojavanje, vrtoglavica.[1]

Dijagnostika

[uredi | uredi kod]

Bitno je da sama osoba koja oseća palpitacije zapamti koliko se često javljaju, kada se javljaju, koliko traju, koliki je puls u vreme palpitacija i kako se osećaju za vreme palpitacija.[2] Dijagnoza, odonosno uzrok se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, EKG-a, holtera, ultrazvuka, angiografije i dr.

Lečenje

[uredi | uredi kod]

Ukoliko se palpitacije javljaju kao posledica stresa ili anksioznosti, potrebno je da se osoba opusti i smiri, mogu pomoći duboko disanje, vežbe disanja i relaksacije. Kada je poznat uzrok leči se osnovno oboljenje.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Indik, Julia H. (2010). „When Palpitations Worsen”. The American Journal of Medicine 123 (6): 517–9. DOI:10.1016/j.amjmed.2010.01.012. PMID 20569756. 
  2. Jamshed, N; Dubin, J; Eldadah, Z (februar 2013). „Emergency management of palpitations in the elderly: epidemiology, diagnostic approaches, and therapeutic options.”. Clinics in geriatric medicine 29 (1): 205–30. DOI:10.1016/j.cger.2012.10.003. PMID 23177608. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]