Palij

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Freska koja prikazuje papu Inocenta III kako nosi palij.

Palij (latinski: pallium) je liturgijski znak što ga nose katolički nadbiskupi metropoliti, a označava poseban vid zajedništva metropolita i Pape.

Simbolika[uredi | uredi kod]

Simbolika palija iznimno je bogata i biblijski utemeljena. Označava biskupa koji svojom službom nasljeđuje Krista, Dobroga Pastira koji na svojim ramenima podiže i nosi izgubljenu ovcu. Palij ujedno označava i Jaganjca, raspetoga i probodena za spasenje svih ljudi.

Povijest[uredi | uredi kod]

U prvim stoljećima pape su na ramenima nosili komad prave janjeće kože. Potom se počela rabiti bijela vrpca, poput svojevrsne štole, istkana od čiste janjeće vune. Na vrpci se nalazi šest križeva, koji su u početku bili crni ili ponekad i crveni. Već u IV. st. sveti je palij bio liturgijska oznaka vlastita papi. Dodjela palija nadbiskupima započela je od VI. st.. Njihova, i danas važeća, obaveza da traže palij nakon imenovanja sa sigurnošću je potvrđena od IX. st..

Uobičajeno, palije novim nadbiskupima podjeljuje papa o svetkovini apostolskih prvaka, Sv. Petra i Pavla. Zadnji Hrvat koji je primio palij je novoimenovani nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić. Dodjelio mu ga je papa Benedikt XVI. u Rimu 29. lipnja 2008. godine.