Palača Jadran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Palača Adria
Kipovi Atlanta na ulaza u palaču Adria

Palača Jadran, znana i kao palača Adria, uz palaču Jugolinije je simbol nekadašnje pomorske moći Rijeke (između ostalog je i sjedište brodarskog poduzeća Jadrolinije). Ideju o palači inicirao je riječki arhitekt Francesco Mattiassi, a izgradio ju je Giacomo Zammattio.

Povijest

[uredi | uredi kod]

Palača je sagrađena 1897. godine za brodarsko društvo "Adria" uz pomoć ugarsko-američkog kapitala. Smještena je na području luke i Jadranskog trga. Građevina je značajna po svojim dekoracijama; na rizalitima glavnih pročelja nalaze se figure pomoraca (kapetan, kormilar, strojar i pilot), dok se na strani koja gleda prema trgu nalaze simboli četiri kontinenta (Japanka, Egipćanka, Indijanka i Evropljanka). Skulpture su rad kipara Sebastiana Bonomija.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Daina Glavočić: "Poslovne palače", u: Arhitektura historicizma u Rijeci: 1845. - 1900. Arhitektura i urbanizam = Architecture of Historicism in Rijeka: 1845. - 1900. Architecture and town planning, Moderna galerija Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, 2002. (ISBN 953-6501-17-1)
  • Radmila Matejčić: Kako čitati grad: Rijeka jučer, danas, Rijeka, 2007. (ISBN 978-953-219-348-0)