Paisà

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Paisa (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paisà
RežijaRoberto Rossellini
ProducentRod E. Geiger
Roberto Rossellini
Mario Conti
ScenarioSergio Amidei
Klaus Mann
Federico Fellini
Marcello Pagliero
Alfred Hayes
Vasco Pratolini
NaracijaGiulio Panicali
UlogeCarmela Sazio
Robert Van Loon
Dots Johnson
Alfonsino
Maria Michi
Gar Moore
Harriet Medin
Renzo Avanzo
William Tubbs
Dale Edmonds
Cigolani
MuzikaRenzo Rossellini
FotografijaOtello Martelli
MontažaEraldo Da Roma
DistribucijaArthur Mayer & Joseph Burstyn
Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
10. 12. 1946 (1946-12-10)
Trajanje134 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski
engleski

Paisà je italijanski crno-bijeli film snimljen 1946. godine u režiji Roberta Rossellinija. Po strukturi je omnibus, odnosno sastoji se od šest različitih priča radnjom smještenih u Italiju za vrijeme savezničke kampanje u Drugom svjetskom ratu. Priče kao zajednički motiv imaju jezične, kulturne i druge barijere između savezničkih vojnika i italijanskog stanovništva, odnosno prikazuju posljedice rata kao što su razaranje, siromaštvo, glad, kriminal, prostitucija, odnosno fašističke ratne zločine.

Film je snimljen nedugo nakon Rosselinijevog filma Rim, otvoreni grad, i u njemu je Rosselini, iako s većim budžetom, primijenio slične postupke. Tako je inzistirao na snimanju na autentičnim lokacijama, kao i korištenju naturščika umjesto profesionalnih glumaca; Carmela Sazio, koja tumači glavnu ulogu u prvoj priči, bila je nepismena seljanka koju je slučajno sreo na Siciliji. Zbog toga se često navodi kao jedno od klasičnih ostvarenja italijanskog neorealizma. Paisà se, uz Rim, kao i kasnije ostvarenje Njemačka, nulte godine, često smatra dijelom njegove tzv. "ratne" trilogije.

Italijanski režiser Gillo Pontecorvo je kasnije Paisu često navodio kao uzor za svoj znameniti "kvazidokumentarni" film Bitka za Alžir.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]