Paganija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Paganija u devetom veku

Paganija ili Neretvanska kneževina je rana južnoslavenska država koja se prostirala između reke Cetine na zapadu i ušća reke Neretve na istoku zajedno s dalmatinskim otocima između devetog i jedanaestog veka. Pošto se lokalno stanovništvo žestoko protivilo pokrštavanju tako da na kraju poslednje na Balkanu prihvata hrišćanstvo država je dobila ime Paganija po paganima. Na zapadu Paganija je graničila s Hrvatskim kraljevstvo pod čiju će kontrolu na kraju doći, a na istoku s Zahumljem.

Nacionalnost tamošnjeg stanovništva predstavlja nikad završenu kontroverzu između hrvatskih i srpskih istoričara. Neki hrvatski istoričari priznaju da tu žive Srbi kao Vatroslav Jagić [1] i srpski Ljubo Vlačić. [2]

Galerija[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Jagić, Vatroslav (1867). Historija književnosti naroda hrvatskoga i srbskoga, pp. 2. Zagreb. http://books.google.hr/books?id=AhYEAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=Jagi%C4%87&lr=#v=onepage&q&f=false. 
  2. Vlaćić, Ljubo (1901). Iz prošlosti srpske oblasti Neretljanske. Mostar. http://ubsm.bg.ac.rs/view.php?q=1282&e=f&p=0684&z=3&x=0&w=1366&h=649&x=e.