PJAK

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

PJAK je skraćenica pobunjeničke grupe u Iranu punim imenom Partija za slobodni život Kurdistana (engleski:Party of Free Life of Kurdistan) koja se bori za autonomni i samostalni Kurdistan na području sjevernog Irana.

Političko-vojna aktivnost[uredi | uredi kod]

PJAK je osnovan 2004 godine nakon američke okupacije Iraka [1]. Za razliku od sličnih kurdskih grupa koji vode rat protiv Turske ili su nakon američke okupacije ostvarile autonomiju u Iraku PJAK smatra da žene moraju imati veliku ulogu u društvu što je dovelo do većeg postotka ženskih članova nego druge slične organizacije. Osim borbe za autonomiju Kurda u Iranu proklamirani ciljevi organizacije su rušenje političkog sistema Irana kao i da svi drugi narodi unutar države dobiju svoju autonomiju.

Američka veza[uredi | uredi kod]

PJAK ima svoje baze na području sjevernog Iraka koji je de facto pod kontrolom SADa. Iz tih baza on organizira i izvršava napade u Iranu. Još na proljeće 2006 Dennis Kucinich član američkog Kongresa je u otvorenom pismu američkom predsjedniku izjavio da SAD vrlo vjerojatno podržava PJAK [2], a na jesen iste godine američki časopis New Yorker govori o tome da SAD i Izrael naoružavaju, treniraju i davaju ciljeve za napad članovima PJAKa [3]. Vlada Sjedinjenih Američkih Država je uvijek negirala te optužbe, ali je na ljeto zapovjednik ove terorističke organizacije došao u Washington na sastanak s tamošnjim vladinim službenicima [4].

Ubrzo po stupanju na predsjedničku dužnost Barack Obama je 2009. godine službeno raskinuo sve odnose s PJAK i proglasio ovu organizaciju terorističkom [5].

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]