Ovisnost o videoigrama

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Noću pred monitorom

Ovisnost o videoigrama smatra se kao oblik ovisnosti koju označava prinudno i pretjerano korištenje računala i video igara. Ponekad se bolest manifestira i kao dio prekomjernog korištenja interneta, koji se tada naziva ovisnost o Internetu. Mnoge kompjuterske igrice se igraju online a RPG igre s puno igrača istodobno u internetu kao primjerice MMORPG-igre. U znanosti jos ne postoji jedinstven stav, je da li se prekomjerno korištenje računalnih moze definirati kao bolest u smislu ovisnosti.

Moguća dijagnoza[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako ovisnost o kompjuterskim igricama nije navedena u međunarodno priznatim dijagnostičkim sustavu MKB-10 niti u DSM-IV, pokazuje simptome slične kao i kod drugih psiholoških ovisnosti. Kao i ovisnost o kockanju može se klasificirati kao poremećaj kontrole impulsa.

Liječenje[uredi - уреди | uredi izvor]

Neke zemlje, kao na primjer Južna Koreja reagirale su na opasnost od računalne ovisnosti otvaranjem centrima za terapiju. Kineska vlada je osnovala nekoliko klinika za liječenje pacijenata u kojima se terapiraju ovisnici o online igrama, chatovanju, i surfanja.

U terapiji ovisnosti o internetu uključuje se buđenje interesa za sportske i druge aktivnosti u slobodno vrijeme.

U Hrvatskoj se problematikom ovisnosti o videoigricama i općenito o internetu bavi Zajednica Cenacolo kroz program "Edukacije za život", koji za cilj ima cjelovitu izgradnju osobe u punini njene slobode, čime osoba postiže sposobnost odgovornog i uravnoteženog korištenja tehničkih dostignuća bez dodatnih neželjenih posljedica. Program "Edukacije za život" sastoji se u upoznavanju sebe i vlastitih sposobnosti, razvijanju socijalnih vještina u stvarnosti a ne virtualnim putem te pronalaženju zadovoljstva u dinamizmu svakodnevnog života.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).