Otac Brown

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Otac Brown (engleski: Father Brown) je izmišljeni lik katoličkog svećenika i detektiva-amatera, a koga je stvorio engleski književnik G. K. Chesterton. Prvi put se pojavio 1910. u kratkoj Chestertonovoj priči The Blue Cross; Chesterton je o njemu napisao 51 kratku priču, skupljenu u nekoliko zbirki objavljenih od 1911. do 1935. godine. Brown je u njima opisan kao katolički svećenik niskog rasta i neuglednog izgleda, ali sa izvrsnim poznavanjem ljudske psihologije; u svojim pričama sam Brown to objašnjava svojom upućenošću u najrazličitije oblike zla koje je stekao tkom decenija ispovijedanja. Njegove detektivske metode se uglavnom temelje na intuiciji umjesto dedukciji, odnosno korištenju psihologije umjesto prirodnih nauka; zbog toga se često navodi kao svojevrsni antipod Sherlocku Holmesu, iako je Chesterton izuzetno cijenio knjige o tom detektivu. Jedan od stalnih likova u pričama je Flambeu, vrhunski kriminalac koji je ispočetka suprotstavljen Brownu da bi se na kraju reformirao i postao njegov pomagač.

Vjeruje se da je kao model za lik Oca Browna poslužio John O'Connor, katolički svećenik iz Bradforda, koji je zaslužan za Chestertonovo preobraćenje na katoličanstvo.

Priče o Ocu Brownu su kasnije poslužile za niz adaptacija na radiju i filmu, odnosno televizijske serije u Britaniji, SAD i Njemačkoj. Vjerojatno najpoznatija je britanski film Father Brown gdje je naslovni lik tumačio Alec Guiness.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]