Fadren

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Otac (Strindberg))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fadren
Peter Fjelstrup kao Kapetan i Thilda Fønss kao Bertha u predstavi izvedenoj u kopenhagenskom teatru Betty Nansen-Teatret 1918. godine
Opće informacije
AutorAugust Strindberg
Žanrnaturalistička tragedija
Jezikšvedski
Informacije o premijeri
Premijera1887

Fadren (sh. Otac) je tragedija švedskog književnika Augusta Strindberga objavljena 1887. godine. Naslovni protagonist je Adolph, konjički oficir koji se posvađa sa svojom suprugom Laurom oko toga treba li njihova kćer ostati kod kuće ili otići studirati za učiteljicu. Radnja prikazuje kako je Adolph uvjeren da po zakonu ima pravo određivati sudbinu članova svoje porodice, ali i kako Laura lukavim manipulacijama uvjeri vlasti da je Adolph duševno bolestan.

Fadren je Strindberg napisao pod snažnim uticajem Emilea Zole i njegovih naturalističkih ideja o suvremenoj književnosti, ali i inspiriran vlastitim bračnim problemima, odnosno pogoršanjem odnosa sa suprugom Siri von Essen.

Fadren je sa vremenom postala jedna od najčešće izvođenih Strindbergovih drama. Godine 1991. je u Indiji po njoj snimljen film pod naslovom Pita, a 2001. je Radio-televizija Srbije emitovala TV-dramu Otac sa Danilom Stojkovićem u glavnoj ulozi.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Besplatna e-knjiga: The Father na Projektu Gutenberg