Prvi uspon na Matterhorn

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Osvajanje Matterhorna)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prvi uspon na Matterhorn; ilustracija: Gustave Doré

Prvi uspon na vrh Matterhorna su postigli britanski planinari Edward Whymper, Lord Francis Douglas, Charles Hudson, Douglas Hadow, Michel Croz, te dva vodiča iz Zermatta - otac Peter Taugwalder i sin - na dan 14. jula 1865. Douglas, Hudson, Hadow i Croz su poginuli pri spuštanju kada se Hadow poskliznuo i povukao trojicu u provaliju niz sjevernu stranu planine. Whymper i Taugwalderi, koji su preživjeli, su kasnije bili optuživani kako su presjekli konopac kako bi bili sigurni da i oni sami neće biti povučeni, ali je kasnija istraga nije pronašla dokaze za te tvrdnje te su na kraju bili oslobođeni.

Uspon je slijedio nakon niza pokušaja Edwarda Whympera i Jean-Antoine Carrela da dosegnu vrh. Prvu uspješnu ekspediciju je slijedila italijanska ekspedicija koja se popela na italijanski greben na drugoj strani planine. Matterhorn je bio posljednji veliki alpski vrh koji je osvojen i uspon je označio kraj zlatnog doba alpinizma.[1]

Događaj je evociran u tri igrana filma - njemačko-švicarskom nijemom filmu Borba za Matterhorn iz 1928. godine, njemačkom zvučnom filmu Planina zove iz 1938. godine i britanskom filmu The Challenge iz 1938. godine. U sva tri filma je nastupio Luis Trenker.


Izvor[uredi | uredi kod]

  1. Messner, Reinhold (2001-09). The big walls: from the North Face of the Eiger to the South Face of Dhaulagiri. The Mountaineers Books. str. 46. ISBN 978-0-89886-844-9. Pristupljeno 13 July 2011.