Osorkon IV

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Osorkon IV je bio vladar Donjeg Egipta koji je vladao u drugoj polovici 8. vijeka pne. te ga neki egiptolozi smatraju posljednjim vladarem Dvadeset druge dinastije Egipta. Ne zna se tko su mu bili roditelji, ali se zna da je vladao Tanisom, pa se tako smatra jednim od nasljednika Shoshenqa V u Donjem Egiptu, ili barem jednim od vladara malih država koje su nastale padom 22. dinastije.

Osorkonova vladavina nikada nije priznata u Memfisu gdje dokumenti navode kao vladara Bakenranefa iz Dvadeset četvrte dinastije. U njegovo doba su različitim dijelovima Egipta istovremeno vladale četiri dinastije - XXII, XXIII, XXIV i XXV. Ovu posljednju je u Gornjem Egiptu osnovao kušitski kralj Piankhi, pa je Osorkon IV ostao vladati jedino u istočnom dijelu Delte Nila.

Historičari vjeruju da je upravo Osorkona posljednji izraelski kralj Hosea preko glasnika molio za pomoć protiv Asirije. Osorkon nije poslao nikakvu pomoć ni trupe, a nešto kasnije je izraelska prijestolnica Samarija osvojena od asirskog kralja Šalmanasara V godine 722. pne. nakon čega su njeni stanovnici deportirani u Asiriju. Kako bi izbjegao sukob s Asircima, Osorkon je nešto kasnije poslao poklone i konje asirskom kralju Sargonu II koji je na vlast došao nakon pada Samarije. Osorkonova je taktika uspjela, jer Sargon nije poduzeo pohod na Egipat.