Oski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Oskanci)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Plemena Italijanskog poluotoka početkom Željeznog doba:
  Liguri
  Veneti
  Piceni
  Latini
  Osci
  Grci

Oski (latinski: Osci) ili Oskanci (također pooznati kao Opici, Opsci[1], Obsci, Oscans ili Opicans) su bili italsko pleme u Južnoj Italiji koje je nastanjivalo sjevernu Kampaniju prije nego što se trajno naselilo u oblasti na granici Lacijuma i Kampanije. Tada su se za vlast nad Kampanijom borili s Etrurcima.

Antih, koji se smatra glavnim Tukididovim izvorom za historiju zapadnih područja, kasnije je to pleme identificirao kao Ausonce (Aurunci) koje su osvojili i širom Kampanije i drugdje raselili Samniti. Oskansko je ime preživjelo zbog jezika kojim su govorili i koji se nazivao oskanski.

Sukob i pokoravanje[uredi | uredi kod]

Na početku 5. vijeka pne. Oski su se borili s Rimljanima za Ager Pomptinus, područje u Lacijumu između Albanskih brda iu obale Tirenskog mora. Oski su bili zemljoradnici, pa je to područje - s plodnim tlom - bilo od izuzetne važnosti za Oske. Oni su u tom sukobu, međutim, poraženi od Rimljana. Kasnije su ih pokorili Samniti, ratnički narod koji je također govorio oskanski jezik..

Za vrijeme prvog samnitskog rata (343-341. pne.), Rim je osvojio Sjevernu Kampaniju. Prema Liviju su Oski bili urocima tog rata. On je započeo nakon što su Samniti bez povoda napali Sidicine (oskanski kanton u Sjkevernoj Kampaniji), na što su Sidicini pobjegli u druge dijelove Kampanije, gdje su ih Saminiti gonili, pa se na kraju Kampanija obratila Rimljanima za pomoć, koji su rat iskoristili kao priliku da ih stave pod svoju vlast.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. od boginje plodnosti Ops
  • Cancik, Hubert, and Helmuth Schneider, ur. (2003). „Oscans”. Brill's New Pauly Encyclopedia of the Ancient World. II. Leiden: Brill Academic Publisher. ISBN 90-0412259-1. 
  • Caspari, M.O.B. (1911), The Etruscans and the Sicilian Expedition of 414-413 B.C., pp. 113–115 .
  • Hornblower, Simon; Spawforth, Anthony, ur. (2003), Oxford Classical Dictionary (Revised) (3rd izd.), Oxford: Oxford University Press, ISBN 0-19-866172-X .
  • Livy (1990), „History of Rome”, Lewis, Naphtali; Reinhold, Meyer, Roman Civilization: The Republic and the Augustan Age, I (3rd izd.), New York: Columbia University Press, pp. 81–85, ISBN 0-231-07131-0