Orijentalni institut u Chicagu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vrata Orijentalnog instituta u stilu Art-Decoa, skulptura Ulrica Ellerhusena
Glava bika koji je nekad čubvao ulaz u Halu stotinu stupova u Persepolisu
Lamassu sa palače Sargona II u Dur-Sharrukinu

Orijentalni institut (The Oriental Institute, OI), je arheološki muzej Univerziteta u Chicagu te istraživački centar za proučavanje drevnog Bliskog Istoka. Osnovan je godine 1919.

Institut je smješten u neobičnoj Art-Deco/gotičkoj zgradi na uglu Univerziteta i 58. ulice u Chicagu, a projektirala ju je arhitektonska firma Mayers Murray & Phillip. Muzej sadrži artefakte sa iskopavanja po Egiptu, Izraelu, Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu. Značajni eksponati su znamenite Bjelokosti iz Megidoa, blaga iz Persepolisa, drevne perzijske prijestolnice, ogromni krilati bik s ljudskog glavom težak 40 tona (lamassu) iz Khorsabada, prijestolnice Sargona II, te monumentalna statua Tutankhamuna.

Muzeju je besplatan pristup, iako se posjetiteljima sugerira da ostave donaciju od 5 dolara za odrasle i 2 dolara za djecu.

Gornji katovi Instituta sadrže učionice i urede, prodavaonicu suvernira kao i knjižaru gdje se prodaju udžbenici za studije Bliskog Istoka.

Naučnici Instituta su poznati po mnogim važnim otkrićima Plodnog polumjeseca, zahvaljujući kojima se danas stvorila slika početaka civilizacije. Sam izraz "Plodni polumjesec" je stvorio nekadašnji direktor OI James Henry Breasted, za koga se tvrdi da je bio jedan od stvarnih modela za fiktivni lik Indiane Jonesa (slično kao i naučnik Robert Braidwood).

Naučnici OI su nedavno dovršili rječnik asirskog od 21 toma, te trenutno rade na rječnicima hetitskog i demotskog jezika.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]