Opservatorija Jodrell Bank

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Opservatorija Jodrell bank
Svjetska baštinaUNESCO
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Registriran:2019.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iv, vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Opservatorija Jodrell bank je jedna od vodećih svjetskih radioastronomskih opservatorija. Nalazi se u ruralnom području bez radio smetnji, u mjestu Lower Withington, Cheshire, sjeverozapadna Engleska.[1]

Opservatoriju je 1945. godine osnovao Bernard Lovell, radio astronom sa Univerziteta u Manchesteru. S inženjerom Charlesom Husbandom dizajnirao je radio teleskop, koji je nazvan po njemu. Tokom gradnje korišteni su dijelovi mehanike skinuti s britanskih borbenih brodova HMS Royal Sovereign i HMS Revenge. Dovršen 1957. godine, Lovellov teleskop bio je najveći svjetski radio-teleskop. Postao je poznat otkrivanjem rakete nosača satelita Sputnjik 1 u orbiti. Teleskop se smatrao prestižnim objektom britanske nauke.[2]

Imala je značajan naučni utjecaj u područjima kao što su proučavanje meteora i mjeseca, otkrivanje kvazara, razvoj kvantne optike i praćenje svemirskih tijela. Ovaj tehnološki kompleks ilustrira prelaz iz tradicionalne optičke astronomije u radio-astronomiju (1940-ih do 1960-ih), što je dovelo do radikalnih promjena u razumijevanju svemira.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Opservatorija, koja još uvijek radi, posjeduje nekoliko radio teleskopa i radnih zgrada, inženjerske objekte i upravnu zgradu. Glavni teleskop je Lovell teleskop, koji je treći najveći upravljački radio-teleskop na svijetu. U opservatoriji postoje još tri aktivna teleskopa; Mark II. i radio teleskopi s tanjurima promjera 13 x 7 m.

Osim općih radio-astronomskih promatranja, zvjezdarnica služi i za praćenje međuplanetarnih svemirskih letjelica, a koristi se u kontekstu projekta SETI za traženje radio signala izvanzemaljskih civilizacija.

Opservatorija ima centar za posjetioce, Centar za otkrivanje Jodrell Banka, koji nudi razgledavanje zvjezdarnice. Jodrell banka Centar za posjetitelje i arboretum su u civilnoj župi Lower Withington, a Lovell teleskop i zvjezdarnice su u Goostrey civilnoj župi, u blizini naselja Goostrey i Holmes Chapel, Cheshire. Do opservatorije se dolazi autoputom A535.

Opservatorija Jodrell bank uvrštena je 2019. god na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]