Opsada Malte

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Opsada Malte
Dio Austrijsko-turskih ratova
Siege of malta 1.jpg
Opsada Malte Dolazak osmanske flote (slika Mattea Perez d' Aleccia)
Datum 18. maj - 11. septembar 1565.
Lokacija Malta, Valletta
Ishod Pobjeda Malteških vitezova
Sukobljeni
Fictitious Ottoman flag 2.svg Osmansko carstvo Flag of the Order of St. John (various).svg
Flag of Cross of Burgundy.svg Španjolska
Bandiera del Regno di Sicilia 4.svg Kraljevina Sicilija
Civil Ensign of Malta.svg Malteški dobrovoljci
Vođe
Kızıl Ahmedli Mustafa Paša
Pijale paša
Dragut
Salih Reis
Uluč Ali
Jean Parisot de la Valette
Jean de la Cassière
Mathurin Romegas
Goncales de Medran
Vojne snage
45 000 - 55 000 6 000 - 9 000

Opsada Malte zvana još i Velika opsada Maltezbila se 1565. kad je Osmansko Carstvo napalo otok Maltu koju su tad držali i branili Malteški vitezovi. [1]

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Opsada je počela 18. maja 1565., tad se ispred Malte pojavila flota od 200 brodova, sa 40 000 vojnika i 6 000 elitnih janjičara sultana Sulejmanog Veličanstvenog, sa još 9 000 konjanika i snažnim topovima (jedan do dva topa mogla su ispaljivati đulad od 272. kg. na udaljenost do 3 km). [1]

Nasuprot njima stajalo je samo 600 Malteških vitezova, par hiljada najamnika i par hiljada Maltežana sve u svemu 6 000 do 9 000 ljudi. [1]Pad Malte ozbiljno bi uzdrmao obranu sredozemnih zemalja, - Osmanlije bi tad vrlo lako napale Španjolsku preko Tunisa, a Sicilija bi bila neposredno ugrožena.

Branitelji su se usprkos malobrojnosti odlučno držali. Osmanlije su uspjeli nakon velikih žrtava, uz pomoć janjičara 23. juna zauzeti utvrdu Sant Elmo i pobiti svu posadu od 1 500 branitelja. Ipak ta pobjeda ih je skupo koštala jer su izgubili 6 000 vojnika, među njima i polovicu janjičara, u tom napadu poginuo im je i admiral Dragut. Tad je zavladala panika po cijeloj Evropi, osobito na Siciliji koja se osjetila neposredno ugroženom. Brojni evropski vladari obećali su poslati hitnu pomoć braniteljima Malte, ali se nakraju samo mali odred uspio probiti do Malte početkom jula i pridružiti braniteljima Vallette. Osmanlije su se probale probiti do luke u Valletti ali su ih branitelji topovima odbili, potopivši pritom dio osmanskog brodovlja.

Osmanlije su tad u augustu pokušali topovima prisiliti branitelje na predaju, ali su to oni unatoč velikim žrtvama izdržali. U septembru se vrijeme počelo pogoršavati pa su se Osmanlije uvidjevši da su izgubili trećinu ljudi, počeli spremati za povlačenje sa otoka. Njihov odlazak ubrzao je dolazak 8 000 španjolskih vojnika, koji su došli u pomoć braniteljima Vallette.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 "The Great Siege of Malta" (engleski). History Today. http://www.historytoday.com/tony-rothman/great-siege-malta. Pristupljeno 19. 05. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]