Opsada Carigrada (626)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Opsada Carigrada (626)
Segment Vizantijsko-persijskog rata (602–628)
Datum 31. jul8. avgust 626.
Lokacija Carigrad
Ishod Vizantijska pobeda
Sukobljene strane
Sasanidska Monarhija
Avari
Južni Sloveni
Vizantija

Opsada Carigrada (626) je zajednički dvostruki napad Avara i Perzijanaca.

Nakon što je sklopio mir sa Avarima uz ponižavajuće koncesije vizantijski car Iraklije se svom snagom baca na Perziju. Perziski vladar Kozroje traži saveznike u Avarima. Perzijanci su predvođeni Šahrbazom prošli kroz Malu Aziju, zauzeli Halkedon i izbili na Bosfor. Avari, predvođeni kaganom dolaze 27. jula sa evropske strane. Sa Avarima je išla velika masa pripadnika njima podložnih plemena, Bugari, Gepidi i Slaveni, koji sačinjavajući najveći dio njihove flote.

Na 31. jula počeo je opšti juriš. Na jednoj strani napadali su Avari, a na drugoj Slaveni, koji su imali prve redove "golih pješaka", a druge u oklopima. Oni su dovukli i opsadne sprave. Na jednom dijelu fronta podigli su dvanaest kula, koje su po visini bile ravne gradskim bedemima.

Patrijarh Sergije održavao je entuzijazam propovedima, bdenjima i crkvenim procesijama. Vizantinci su uporno odbijali sve napade.

Slaveni su još bili dobili zadatak, da na svojim lađama prevoze Perzijance sa aziske obale. Ali slavenski mali čamci nisu se mogli mjeriti sa vizantiskim bojnim lađama. Sem toga, Vizantinci su otkrili način sporazumijevanja pomoću davanja znakova vatrom, pa je to i odlučilo ishod borbe. Kagan, bijesan što je zbog toga onemogućen kombinovani napad s kopna i mora, pripisujući poraz ne Vizantijskoj prevari, nego slavenskoj nesposobnosti, poubijao je velik broj Slavena ( "usled mnoge krvi zacrvene se morska voda", kaže jedan savremenik). Slaveni su se poslije toga povukli, više iz straha od Avara, nego od Vizantinaca. Poraz je bio završen 8. avgusta 626. god.

Strahoviti avarski napadi na Vizantiju prestali su zauvijek.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Georgije Ostrogorski, Prosveta Beograd, 1996 -Istorija Vizantije
  • Vladimir Ćorović, Beograd, novembar 2001 - Istorija srpskog naroda
  • F. Barišić, Le siege de Constantinople par les Avares et les Slaves en 626