Opsada Aspisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Opsada Aspisa
Segment prvog punskog rata
Datum kraj 256. pne. ili početak 255. pne.
Lokacija Aspis/Klupeja (današnja Kelibia)
Ishod rimska pobjeda
Sukobljene strane
Rimska Republika Kartagina
Komandanti i vođe
Marcus Atilius Regulus
Lucius Manlius Vulso Longus

Opsada Aspisa (ili Klupeje) je predstavljala prvi veći okršaj između kartaginskih snaga i rimske vojske koja se za vrijeme prvog punskog rata 256. pne. iskrcala u Sjevernoj Africi.

Nakon što su Rimljani u prethodnih osam godina rata, zahvaljujući superiornosti svoje kopnene vojske, zauzeli najveći dio Sicilije, a zahvaljujući domišljatoj upotrebi korvusa načeli i dotadašnju kartaginsku pomorsku nadmoć na Zapadnom Mediteranu, 256. pne. je pod konzulima Markom Atilijem Regulom i Lucijem Manlijem Vulsom pokrenuta velika ekspedicija s ciljem da se napadne sama Kartagina, odnosno njeni posjedi u Sjevernoj Africi. Kartaginjani su tada svoje najbolje trupe držali na Siciliji te su ekspediciju pokušali zaustaviti pomorskom akcijom, ali su u bitci kod Eknoma pri tome doživjeli neuspjeh. Stoga Kartagina nije imala vojske kojom bi se odmah mogla suprostaviti Rimljanima jednom kada se iskrcaju u Sjevernoj Africi.

Rimske snage, koje su brojale oko 15.000 pješaka i 500 konjanika su se iskrcale kraj Klupeje u kojoj se nalazio kartaginski garnizon. Ispočetka su sagradili veliki jarak te palisade s ciljem da zaštite svoje brodove, a onda su krenuli u opsadu samog grada. S obzirom da nije mogao računati na pojačanja, grad je vrlo brzo pao. Tako su Rimljani steklo važno uporište iz koga su mogli nastaviti operacije protiv same Kartagine. Rimske snage su krenule u pustošenje okoline, pri čemu je 20.000 stanovnika i uzeto kao roblje.

Regul i Vulso su potom poslali u Rim poruke sa zahtjevima za dalje instrukcije. Odatle je stiglo naređenje da se Vulso sa flotom povuče, dok je Regul ostavljen s kopnenom vojskom kako bi završio rat. Regul je nakon toga krenuo napredovati prema samoj Kartagini te je u kod Adisa razbio kartaginsku vojsku koja ga je pokušala zaustaviti.