Operation Crossbow (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Operation Crossbow
RežijaMichael Anderson
ProducentCarlo Ponti
ScenarioEmeric Pressburger
Derry Quinn
Ray Rigby
sinopsis: Duilio Coletti and Vittoriano Petrilli
UlogeSophia Loren
George Peppard
Trevor Howard
John Mills
Richard Johnson
Tom Courtenay
MuzikaRon Goodwin
FotografijaErwin Hillier
MontažaErnest Walter
StudioMGM-British Studios
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
3. 1965 (1965-03) (UK)
Trajanje115 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jeziknjemački
engleski
Bruto prihod3,700.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Operation Crossbow (sh. Operacija Samostrijel) je britanski ratni film snimljen 1965. godine u režiji Michaela Andersona. Temelji se na stvarnim događajima koji su se zbili tokom posljednjih godina Drugog svjetskog rata, odnosno prikazuje napore Britanaca i drugih Saveznika da zaustave razvoj, proizvodnju i korištenje raketnih bombi V-1 i V-2 kojima je nacistička Njemačka nastojala preokrenuti rat u svoju korist. Nominalni protagonist, čiji lik tumači George Peppard, je američki zrakoplovni oficir koji je zbog svog odličnog poznavanja njemačkog odabran da se infiltirira u tajnu podzemnu tvornicu projektila u Južnoj Njemačkoj kako bi pomogao njenom uništenju.

Producenti su iskoristili to što je sa mnogih dokumenata vezanih uz događaje koji se prikazuju u filmu bila skinuta oznaka državne tajne. Scenario, čiju je ranu verziju napisao bivši britanski premijer Sir Alec Douglas-Home se isticao inzistiranjem na autentičnosti, te se kao brojni likovi pojavljuju stvarne historijske ličnosti, mada je protagonist, koga tumači Peppard, proizvod fikcije. U filmu također njemački likovi govore njemačkim jezikom umjesto engleskim sa njemačkim naglaskom, a što je dotada bila uobičajena praksa u američkim i britanskim filmovima o Drugom svjetskom ratu. Sa druge strane, lik koji tumači Sophia Loren je u film ubačen samo zato da bi se poboljšali komercijalni izgledi filma, i ona se u filmu pojavljuje tek nakratko, ali je usprkos toga navedena kao jedna od glavnih zvijezda.

Operation Crossbow je nakon premijere dobila pohvale kritičara, a njemačka glumica Lili Palmer, koja tumači lik jedne od savezničkih agentica, je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na Sansebastijanskom filmskom festivalu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Big Rental Pictures of 1965", Variety, 5 January 1966 p 6

Vanjske veze[uredi | uredi kod]