Operacija Sturm

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Operacija Juriš (njem. Sturm, Šturm) je bila zajednička operacija Vermahta i snaga NDH protiv partizana u Banja Luci. Vođena je od 22. septembar – 28. septembar 1944. godine.

Preduzeta je radi spasavanja odsječenih njemačkih djelova koji su ostali u okruženju nakon partizanskog napada na Banjaluku.

Pozadina[uredi - уреди | uredi izvor]

18. septembra u 22 časa izvršen je napad NOVJ na Banju Luku. U napadu su učestvovale 4, 39. i Srednjobosanska divizija NOVJ, uz podršku artiljerije i avijacije. Jedinice 5. korpusa NOVJ uspele su, posle teških borbi, da do 22. septembra zauzmu ceo grad, osim Kaštela, tvrđave u centru grada, na obali Vrbasa.

Uviđajući značaj Banje Luke kao privrednog, političkog i saobraćajnog centra u Bosanskoj krajini, Nemci su isplanirali operaciju »Šturm« (nem. Sturm — Juriš), kako bi debilokirali opkoljenu posadu u Kaštelu, koja je 22. septembra odbila ultimatum NOVJ za predaju.[1]

Tok operacije[uredi - уреди | uredi izvor]

U deblokiraniju su učestvovale dve borbene grupe: Borbena grupa »fon Panvic« i Borbena grupa »Rudno«. One su uspele da 29. septembra prodru u grad, deblokiraju opkoljeni garnizon u Kaštelu i potisnu jedinice 5. korpusa NOVJ iz Banje Luke.[2]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]