Plan Peking

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Operacija Peking)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Poljski razarači prilikom evakuacije - Grom i Burza sa palube Błyskawice

Plan Peking ili Operacija Peking je bila evakuacija tri razarača poljske ratne mornarice - ORP Burza, ORP Błyskawica i ORP Grom - iz matične baze u luci Gdynia u Baltičkom moru u luku Edinburgh u savezničkoj Britaniji, a koja je izvedena neposredno pred izbijanje Drugog svjetskog rata u ljeto 1939. godine.

Ideju za evakuaciju je dao general Adrian Carton de Wiart, šef Britanske vojne misije u Poljskoj koji je 24. augusta 1939. predložio Edwardu Rydz-Smiglyju, vrhovnom zapovjedniku poljskih snaga, da najmoderniji i najvrijedniji brodovi poljske ratne mornarice budu poslani u britanske luke. Glavni argument je bila izuzetna ranjivost poljske mornarice, čija se baza nalazila na relativno malenom komadu obale tzv. Poljskog koridora za koji se moglo očekivati da će biti brzo zauzet od Nijemaca u predstojećoj invaziji, kao i zbog toga što poljski brodovi u relativno zatvorenom Baltiku nisu imali šanse u sukobu sa brojčano i tehnički nadmoćnom Kriegsmarine.

Rydz-Smigly je konačno odobrenje za plan izdao 29. augusta. Brodovi su isplovili u 14:55. Iako su tokom putovanja imali kontakte sa njemačkim brodovima i hidroavionima, sa njima nije bilo borbenih djelovanja jer dvije zemlje još uvijek nisu bile formalno u ratu. Kada je zapovjedništvo eskadre u 09:25 1. septembra doznalo za početak rata, brodovi su se već bili nalazili u Sjeverno moru. U 12:58 su stupili u kontakt sa britanskim razaračima HMS Wanderer i HMS Wallace i izmijenili oficire za vezu. Uz njihovu pratnju su 17:37 upolovili u luku Leith kraj Edinburgha.

Sva tri broda su nakon okupacije Poljske nastavila sudjelovati u ratu kao dio savezničkih pomorskih snaga. ORP Grom je 1940. godine potopljen prilikom Norveške operacije, dok su Burza i Błyskawica preživjele rat te poslije još nekoliko decenija služile u poratnoj poljskoj mornarici.

Vidi još[uredi | uredi kod]