Operacija Dinara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Operacija Dinara
Sukob: Drugi svjetski rat

Pohod italijanskih trupa na Dinaru 1942
Vrijeme rujan - listopad 1942.
Lokacija srednja Bosna
Ishod
Sukobljene strane
 Njemačka
Italija
 Nezavisna Država Hrvatska
Jugoslavenska vojska u otadžbini (Četnici)
Partizani

Operacija Dinara je bila niz operacija koje su njemačke, talijanske, snage NDH i četnici u jesen 1942. izvele protiv partizana u zapadnoj BIH. Sama operacija je dogovorena 13. rujna 1942. na sastanku talijanskog generala Maria Roatte i poglavnika NDH Ante Pavelića.

Angažovane snage[uredi | uredi kod]

Za operaciju »Dinara« italijanska Viša komanda oružanih snaga "Slovenija-Dalmacija" (Supersloda) je raspolagala većim brojem formacija MVAC, odnosno četnika. Komanda VI armijskog korpusa je računala na ukupno 6000—7000 sigurnih četnika i 3000—4000 nezavisnih četnika. Takođe, XVIII armijski korpus je raspolagao sa 5100 naoružanih četnika, što je ukupno iznosilo oko 15.000 četnika na koje se može računati za predstojeću osovinsku operaciju. Uoči operacije, četnicima je razdeljeno još 1500 pušaka i 10 puškomitraljeza.[1]

Tok operacija[uredi | uredi kod]

Operacija Alfa[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Operacija Alfa

Operacija Beta[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Operacija Beta

IV. — Snage: od Prozora, koji će biti posednut jednim bataljonom VI. arm. korpusa, dejstvovaće druge jedinice pomenutog arm. korpusa, antikomunističke formacije (prim: Baćović), uz podršku 1—2 druga vaša pojačana bataljona. Od Tomislav-Grada: ustaške jedinice koje će biti određene sporazumom s komandom hrvatskog arm. korpusa u Sarajevu. Od oblasti Aržano i od Sinja: ukupno bar 3—4 bataljona XVIII arm. korpusa, 1 ustaški bat. iz Imotskog, koji će zatim posetiti Livno, antikomunističke formacije XVIII (prim: Đujić) i eventualno VI arm. korpusa (prim: Baćović).
***
VIII. — Ukazujem na potrebu da se usvoje sve mere u cilju izbegavanja sukoba između ustaških i antikomunističkih formacija i na opravdane represalije protiv stanovništva.

[2]

– NAREĐENJE VIŠE KOMANDE ORUŽANIH SNAGA »SLOVENIJA — DALMACIJA« OD 9. OKTOBRA 1942. KOMANDANTU 18. ARMIJSKOG KORPUSA ZA PREBUZIMANJE DRUGE FAZE OPERACIJE »DINARA« (ZAUZIMANJE LIVNA)

Operacija Gama[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Operacija Gama

Operacija Jajce 1[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Operacija Jajce 1

Operacija Jajce 2[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Operacija Jajce 2

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Zbornik, tom XIII (ital. dokumenti), knj. 2, dokument 100.
  2. NAREĐENJE VIŠE KOMANDE ORUŽANIH SNAGA »SLOVENIJA — DALMACIJA« OD 9. OKTOBRA 1942. KOMANDANTU 18. ARMIJSKOG KORPUSA ZA PREBUZIMANJE DRUGE FAZE OPERACIJE »DINARA« (ZAUZIMANJE LIVNA) [1]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]