Operacija Dachstein

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Operacija Dachstein (Dahštajn) je bila vojna operacija Vermahta protiv partizana u Sloveniji. Preduzeta je 25. marta 1944. godine.

Ova ofanzivna akcija većeg obima je bila uperena protiv partizanskih snaga koje su se nalazile na sektoru Crni Vrh iznad IdrijeVodiceVišnjeColZagoličKrižna gora.

Tok operacije[uredi | uredi kod]

U operaciji su učestvovali delovi 188. divizije sa pridodatim SS kraškim bataljonom i 3. bataljonom 15. SS policijskog puka. Zadatak tih snaga bio je da se partizanske jedinice na ovom području okruže i unište.

Borbene grupe su krenule u napad rano izjutra 25. marta iz raznih pravaca. Očekivalo se da će do najjačeg otpora doći na pravcu napada borbene grupe "Heine" koja je nastupala iz Idrije prema Crnom Vrhu. Levo od nje, iz pravca Hotedršice (ili iz Logateca) krenula je borbena grupa "Christi" sa zadatkom da preko Vodica nastupa u pravcu Cola i uspostavi kontakt sa borbenom grupom "Auer" koja je trebalo da dođe iz Vipave. Četvrta borbena grupa "Beerchneider" nastupala je iz Ajdovščine u pravcu Predmeje sa zadatkom da nastupa preko Otlice u pravcu Cola.

Namera koju je okupator imao očigledna je: dok bi borbena grupa "Heine" vodila borbu sa glavninom partizanskih snaga, ostale bi zatvorile obruč oko njih, a zatim pristupile njihovom uništavanju. To se smatralo mogućnim, jer "je neprijatelj, usled uzastopnih napada iz Idrije i Godoviča, jako oslabio, a naročito mu nedostaje municije".[1]

Bataljon "Heine" (1. i 3. četa), ojačan 2. i 5. četom 139. rezervnog brdskog puka i nekim artiljerijskim jedinicama, krenuo je noću 24/25. marta iz Idrije preko Godoviča i produžio u pravcu sela Predgriže gde se računalo da će doći do jačeg otpora. Štab Gradnikove brigade bio je na vreme obavešten o neprijateljskim namerama pa se povukao u Zadlog, odnosno u brda južno od Zadloga. Tako je borbena grupa "Heine" udarila u prazno. Ona je bez borbe u šest časova izjutra stigla u Crni Vrh. Odmah je produžila dalje i do devet časova izbila na liniji Col — Vodice gde je uspostavila kontakt sa 2. bataljonom 139. puka.[2]

Veći uspeh postigla je borbena grupa "Beerschneider" u ukupnoj jačini oko 300 vojnika. Ona je uspela da oko sedam časova izjutra u Predmeji iznenadi grupu od 20 boraca Gradnikove brigade. U borbi je poginulo deset boraca, a trojica su zarobljena. Zaplenjeno je nešto oružja i druge opreme.[2]

Neprijateljska akcija "Dachstein" završena je 25. marta. Nemačka komanda priznaje u izveštajima da je akcija doživela neuspeh i da se "Idrija (rudnik žive) još nalazi u opasnosti."[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Zbornik NOR, tom VI, knjiga 12, dok. br. 145 (izveštaj komandanta 1. bataljona "Heine" od 26. marta 1944. komandi 139. nemačkog rezervnog puka planinskih lovaca).
  2. 2,0 2,1 Stanko Petelin Vojko: GRADNIKOVA BRIGADA
  3. Zbornik NOR, tom VI, knjiga 12, dok. br. 144 i 145 (izveštaj štaba 188. rezervne brdske divizije od 26. marta 1944. godine i izveštaj komandanta 1. bataljona "Heine" od 26. marta 1944)

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]