Opština Pantelej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pantelej je nova gradska opština Niša, nastala 2004. godine, kao moderan i efikasan organ lokalne uprave na principima savremenih opština u zemljama Evropske Unije.

U skladu sa Planom lokalnog ekonomskog razvoja, intenzivno se radi na unapređenju razvoja malih i srednjih preduzeća, kako bi se izmenila socijalna i privredna slika ovog regiona.

Teritorija[uredi | uredi kod]

Površina iznosi 14.176 ha, 36 a i 62 m² , a broj stanovnika je po najnovijem popisu 42.137. Na teritoriji opštine nalaze se 4 gradska naselja i 12 sela: Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Donji Matejevac, Kamenica, Brenica, Cerje, Knez Selo, Malča, Pasjača, Oreovac, Jasenovik, Vrelo

Pored dela gradskog naselja, Gradska opština Pantelej zahvata i predele Cerja i Kameničkog Visa na zapadu, a na istoku se prostire do Pasjače i Oreovca. Zelene padine pobrđa Svrljiških planina, sa lepotama podzemnog lavirinta Cerjanske pećine, predstavljaju prirodno bogatstvo opštine.

GO Pantelej je svojim većinskim delom ruralna opština, na čijoj teritoriji se nalaze sledeća naseljena mesta, u kojima je poljoprivreda predstavlja tradicionalno najzastupljeniju granu privrede, i ujedno najznačajniji razvojni potencijal u okviru programske asistencije dominantnu privrednu delatnost.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Seosko područje odlikuje se zdravom i očuvanom okolinom. Ta prednost pogodna je za razvoj seoskog turizma zasnivanog na zdravoj hrani i nacionalnoj kuhinji. Programima seoskog turizma obuhvaćena je i zaštita i obnova kuća građenih na starinski način. U turističku ponudu uvršćeno je i kulturno nasleđe – predstavljanje folklornih igara, običaja i predmeta narodne radinosti.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]