On the Beach (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
On the Beach
korice prvog izdanja
Autor(i)Nevil Shute
Dizajn koricaJohn Rowland[1]
Država Australija
Jezikengleski
Žanr(ovi)postapokaliptički roman
IzdavačHeinemann
Datum izdanja1957
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica312
ISBNn/a

On the Beach (sh. Na plaži) je roman britansko-australijskog književnika Nevila Shutea, objavljen 1957. godine. Radnja je smještena u tada blisku budućnost, odnosno 1963. godinu, nedugo nakon Trećeg svjetskog rata, i prikazuje kako je Australija, sticajem okolnosti, ostala pošteđena sveopćeg razaranja izazvanog nuklearnim oružjem na sjevernoj hemisferi, ali kako se mora suočiti sa time da će vjetrovi i zračne struje neumitno donijeti radijaciju i njeno cjelokupno stanovništvo izložiti smrtonosnom trovanju radijacijom. Protagonisti su grupa likova koji se, svaki na svoj način, nastoje suočiti sa time da odjednom nemaju nikakve budućnosti, a među kojima se ističe komandant kapetan fregate Towers, zapovjednik američke podmornice koja je sticajem okolnosti izbjegla uništenje, te mlada Australka po imenu Moira, koja se sa njim upoznala.

Roman je napisan u jeku hladnog rata, kada je strah od uništenja čovječanstva izazvanog nuklearnim oružjem, odnosno radioaktivnim padavinama nalik na one proizvedene tada aktualnim nuklearnim testovima, bio na vrhuncu. Shute je u romanu prikazao kako se likovi, pogotovo oni u njegovoj novoj domovini Australiji, sa beznandnom situacijom nastoje nositi uz stoicizam, te nedostatak patetike i samosažaljenja. Knjiga je postigla izuzetan uspjeh i doživjela niz povoljnih kritika, a česti su navodi da je, više nego ijedno drugo djelo, u zapadnoj javnosti promovirala koncept trećeg svjetskog rata kao sukoba bez pobjednika, odnosno potakla antinuklearni i antiratni pokret. Roman je jedine ozbiljnije kritike dobio od strane službenih predstavnika tadašnje američke vlade koji su tvrdili da nuklearno oružje u njenom arsenalu jednostavno nema potencijal izazvati tako pogubne posljedice poput onih opisanih u romanu.

Roman je izazvao zanimanje američkog sineasta Stanleya Kramera koji je dvije godine kasnije po njemu snimio istoimeni igrani film, koji je, usprkos određenog otklona od predloška (i time izazvanog Shuteovog negodovanja) postigao veliki uspjeh. Godine 2000. je snimljena nova verzija u televizijskoj produkciji.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]