The Ox-Bow Incident

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Omča za vješanje)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Ox-Bow Incident
originalni kino-poster
RežijaWilliam A. Wellman
ProducentLamar Trotti
ScenarioLamar Trotti
PredložakThe Ox-Bow Incident; autor:
Walter Van Tilburg Clark
UlogeHenry Fonda
Dana Andrews
Mary Beth Hughes
MuzikaCyril J. Mockridge
FotografijaArthur C. Miller
MontažaAllen McNeil
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. 5. 1943 (1943-05-21)
Trajanje75 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet565.000 $[1]
Bruto prihod750.000 $ (iznajmljivanja dvoranama)[2]

The Ox-Bow Incident (sh. Incident kod Ox-Bowa, na prostoru bivše Jugoslavije poznat i pod naslovom Omča za vješanje) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1943. u režiji Williama A. Wellmana, koji se vrlo često navodi kao jedno od prvih "ozbiljnih", odnosno društveno angažiranih ostvarenja tog žanra.

Temelji se na istoimenom romanu Waltera Van Tilburg Clarka. Radnja se događa u malom gradiću u koji 1885. godine dolaze dva jahača - koje glume Henry Fonda i Harry Morgan - te svjedoče kako će glasine o tome da je lokalni rančer ubijen od kradljivaca stoke dovesti do toga da građani uzmu zakon u svoje ruke, pri čemu će kao žrtve pasti trojica slučajnih namjernika. Iako je neuobičajeno kratak za tadašnje hollywoodske standarde, The Ox-Bow Incident se odlikovao izuzetno kvalitetnom režijom i prikazom niza raznovrsnih i upečatljivih likova. Kritičarima je, isto kao originalni roman, upao u oči zbog toga što se njime osuđivao linč, koji se tada još relativno široko prakticirao u SAD, posebno u južnim državama, a na što je eksplicitno ukazivao lik crnca koji bezuspješno pokušava zaustaviti osvetničku rulju navodeći smrt vlastitog oca kao primjer nepravde. The Ox-Bow Incident je bio nominiran za Oscara, ali je izgubio od Casablance.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 242, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 220, ISBN 978-0-8108-4244-1.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]