Olja Dešić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Olja Dešić (Rijeka, Hrvatska, 22. svibnja 1975.) hrvatski je glazbenik i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te od 2010. redovni član Hrvatskog društva skladatelja. Od 2010. dopredsjednik Hrvatske glazbene unije. Web: www.oljadesic.com

Životopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Dešić je rođen u Rijeci, Hrvatska 1975. Već kao dijete pokazuje izraziti talent za glazbu. Nekoliko godina pohađa tečaj gitare u Rijeci.

S trinaest godina ulazi u "Putokaze", kao najmlađi član "prve" postave. Od 1988. do 1994. bio je pjevač i autor (aranžer) Putokaza. 1989. je izabran u dječju umjetničku "delegaciju" Grada Rijeke i predstavlja glazbom i plesom (folklor) tadašnju Jugoslaviju u Kawasakiju, Japan. I kasnija putovanja često su vezana uz glazbu (Ukraina, Irska, Austria, Njemačka, Švicarska, Italija i dr).

1993. godine bio je pjevač i vokalni aranžer grupe Put, za pjesmu Don't ever cry (Eurosong 1993. u Irskoj) i "Mom zavičaju". S Putokazima stječe neprocjenjivo glazbeno (izvođačko i stvaralačko) i scensko iskustvo u najranijim godinama.

Posebno odobrenom audicijom i procedurom srednje glazbene škole "I. M. Ronjgov" u Rijeci polaže ispit gradiva osnovne glazbene škole i prvog srednje, te upisuje odmah drugi razred srednje škole teoretsko-pedagoški smjer, koji završava već do polugodišta. Zatim slijedeće polugodište završava treći srednje. Četvrti razred srednje glazbene pohađa cijeli. Maturira kao dirigent/kompozitor dirigirajući dvije svoje zborske skladbe.

Pohađao je studij Muzičke akademije u Zagrebu.

Od 1990. godine profesionalno djeluje kao skladatelj, producent i aranžer, studijski glazbenik. Ujedno koncertira kao bas gitarist (između ostalog, više godina festivalskih orkestara - MIK, Zadar fest, Festival dalmatinske šansone Šibenik, i dr) i rjeđe, klavijaturist. Autor je glazbe i stihova raznih usmjerenja. Aranžer je širokog područja interesa (pop-rock, orkestralni, big band, vokalni i drugi aranžmani). Bavi se i pisanjem ozbiljne zborske glazbe.
Piše obrade (aranžmane) i autorske skladbe za klape, te ima bogat fond obrada koje je pisao za pedesetak hrvatskih klapa.
ISTAKNUTO:
Vlasnik je tonskog "Studija Maraton" i izdavačke etikete AquariusRecords/Maraton te pokrenute Croatia Records Maraton.[1]

2008. idejni začetnik i pokretač škole modernog pjevanja Vocal Studio Maraton.

1997. godine postaje stalni član sastava "Neno Belan & Fiumens" (studijska i izuzetno iznimna koncertna aktivnost kroz cijelu godinu) kao basist i prateći vokal, čiji je član još i danas.
Od 2007. godine je autor, glazbeni i izvršni producent Marku Tolji (albumi "Stare dobre stvari", "Vrijeme briše istinu"...).
2009. preuzima posao glazbenog producenta i aranžera novog albuma Klape Cambi (Split), osniva etiketu "Croatia records Maraton" za poticanje mladih talenata te postaje vokalni trener glazbenog showa "Hrvatska traži zvijezdu".
Od 2008. - 2010. sa sastavom "Neno Belan i Fiumens" objavljuje i snima albume "Rijeka snova" i "Tvornica snova", za koje zajednički osvajaju ukupno pet Porina, a Neno Belan i koproducenti još poneke.
2010. godine ponovno je vokalni je trener kandidatima i leader "HTZ banda" na show-u "Hrvatska traži zvijezdu" 2. sezona, nagrađen je nagradom "Status" za najboljeg bas gitaristu u kategoriji zabavne pop-rock i urbane glazbe, osvaja 2. nagradu za vokalnu obradu pjesme "Dugo toplo ljeto", klape Luka (Festival Kaštela.
2010., primljen je u redovno članstvo Hrvatskog društva skladatelja te u glavni odbor HGU, te je izabran za dopredsjednika Hrvatske glazbene unije na mandat od 4 (četiri) godine.

2011. Pokreće konceptualni glazbeni projekt "Olja'zz Music Factory". Sklada glazbu za putopis "Afrički dnevnik" Hrvatske televizije, koja je objavljena na CD-u i nominirana za PORIN 2012. u dvije kategorije (glazba za kazalište, film i tv).

2011. Pokreće i realizira internacionalne vokalne susrete [1] koje snima i prenosi Hrvatska televizija.
2011. Marko Tolja, simfonijski orkestar i zbor HNK "I. pl. Zajca " u Rijeci izvode koncert "Božić u Kazalištu" opremljen novim simfonijskim aranžmanima Božićnih pjesama (O. Dešić, A. Gelo) Objavljen je CD i DVD. Na PORINU 2012. nominiran je kao producent u kategoriji "Najbolji Božićni album" i u kategoriji "Najbolji video program" uz Branimira Rogoznjana i Sandru Polić Živković [2] Arhivirano 2019-05-07 na Wayback Machine-u.
2011. Producent i aranžer albuma "Zar više nema nas" Klape Cambi (nominacija PORIN 2012.) kojoj producira i koncertnu turneju.
2011. Započinje suradnju s Kornelijem Kovačem na albumu klapskih obrada njegovih pjesama u izvođenju Klape Cambi.
2011. Objavljen album "Bez poraza" mlade kantautorice Dine Rizvić na kojem je aranžer i producent.
2011. Objavljen album za djecu "Čičak Muzičak" Vocal Studija Maraton na kojem je autor, aranžer i producent.
2011. Objavljen album "Vinodolska zbirka" napjeva u etnomuzikološkoj obradi I. Kalimana na kojem je aranžer i producent.
2011. Objavljen album "Poklon" grupe "Poklon" na kojem je koproducent.
2011. Izdvojene suradnje: Oliver Dragojević, Elvis Stanić (koncert u Lisinskom)
2012. Neno Belan i Fiumens objavljuju album "Oceani ljubavi", kompilaciju deset godina najvećih hitova šibenskog festivala šansone. Ujedno pune još jednu malu dvoranu Doma sportova, kao slavljenički jubilarni koncert povodom petnaest godina zajedničkog djelovanja u istom sastavu.
2012. i 2013. Angažiran u glazbenoj produkciji show-u Hrvatske televizije "Do posljednjeg zbora" kao autor glazbenih špica emisije, korepetitor zborova i aranžer matrica.
2012. S Nenom Belanom i Fiumensima priprema i izvodi po regiji projekt "Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra" 2013. Upisuje specijalizaciju - Berklee Online, online department Berklee College of Music, Boston, certifikat: Specialist - Orchestration for film & TV. 2013. U Rijeci aranžira i producira koncert "Rock Filharmonija" s Urbanom, Prljom, Škaljcem i Tatajem uz simfonijski orkestar i njihove bandove.Nagrade[uredi - уреди | uredi kôd]

Više puta osvajao nagrade za najbolje aranžmane i nagrade stručnih žirija više festivala.
Istaknuto:
2005. na festivalu Melodije Istre i Kvarnera najbolji aranžman i 2. nagrada žirija pjesma "Pisma soli", Klapa Fortunal, 1. nagrada žirija ("Daghe oio"-aranžman) i nagrada "Beseda")
na istom festivalu osvojio i drugih godina više nagrada.
Više puta nominiran za diskografsku nagradu Porin, a osvojio je razne nagrade - istaknuto:
2009 Neno Belan & Fiumens: Najbolji pop album (Rijeka snova) i
2010. "Status" za najboljeg pop rock bas gitaristu.
2010. 4 "Porina" s Nenom Belanom i Fiumensima, te nominacija (kao producent) za najbolji pop album "Vrijeme briše istinu", Marka Tolje.
2010. Srebro na festivalu "Kaštela 2010" za pjesmu "Dugo toplo ljeto" za vokalnu obradu.
2010. Najbolji aranžman na festivalu "Večeri dalmatinske šansone" (ŠIBENIK 2010.) za pjesmu "Navika", (H. Papić-H.Papić-O.Dešić), izvodi Tina Vukov.
2011. PORIN za najbolji album duhovne glazbe (BEN HUR - Isuse dođi)
2012. PORIN za najbolji album glazbe za film, TV ili kazalište: Olja'zz Music Factory: "African Diary" 2012. PORIN za najbolji album božićne glazbe: Marko Tolja & Olja'zz Band uz Simfonijski orkestar i zbor Opere HNK "I. Pl. Zajc: "Božić u Kazalištu" 2012. PORIN za najbolji album zabavne glazbe: Klapa Cambi: "Zar više nema nas"

2014. nominacija za dječji album "Snivaj, spavaj" Elena Tomeček Zdjelar, kao producent.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. http://studiomaraton.com/?page_id=8 pristupljeno 2. srpnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]