Olivera Đurđević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Olivera Đurđević
Lični podaci
Datum rođenja7. 1. 1928. (1928-01-07)
Mjesto rođenjaBeograd, Kraljevina Jugoslavija,
Datum smrti28. 12. 2006. (dob: 78)
Muzički rad
Žanrklasična muzika
Instrumentčembalo, klavir

Olivera Đurđević (Beograd 7. januar 192828. decembar 2006) je bila istaknuti srpski čembalista, pijanista, kamerni muzičar i profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Bila je prva jugoslovenska čebmalistkinja, dobitnica Oktobarske nagrade 1978. godine, kao i Sedmojulske nagrade, plakete Udruženja muzičara Srbije i Udruženja muzičara Jugoslavije.

Karijera[uredi | uredi kod]

Olivera Đurđević je završila studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Emila Hajeka. Diplomirala je 1952. godine posle čega je dve godine bila na specijalizaciji čembala kod Li Stadelmana na Visokoj muzičkoj školi u Minhenu. Od 1964. docent, a zatim profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Održala je veliki broj koncerata u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Češkoj, Bugarskog, Holandiji, Italiji, Rusiji, SADu, Kanadi. Bila je profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 1985, a aktivno se bavila pedagoškim radom i u okviru Katedre za kamernu muziku i čembalo. Bila je šef katedre od 1970. do 1993. i osnivač Studija za čembalo pri SKC-u 1972. Predavala je i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Bila je članica Klavirskog trija i Klavirskog kvarteta Radio Beograda, ansambla Beogradski kamerni muzičari, Zagrebačkih solista, Musica humana, trija Donne di Belgrado, kao i klavirska saradnica mnogobrojnih vokalnih i instrumentalnih umetnika.[1]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Who is Who - Ko je ko u Srbiji, Bibliofon, Beograd, 1995.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]