Oliver Dulić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Oliver Dulić
Оливер Дулић
Oliver Dulić


ministar za zaštitu okoline, rudarstva i prostornog planiranja
Na dužnosti
14. mart 2011 – 27. jul 2012
Prethodnik Oliver Dulić
Petar Škundrić (rudarstvo)
Nasljednik Velimir Ilić
(građevina i urbanizam)
Milan Bačević
(rudarstvo i prostorno planiranje)
Zorana Mihajlović (zaštita okoline)

ministar za zaštitu okoline i prostornog planiranja
Na dužnosti
7. jul 2008 – 14. mart 2011
Nasljednik Oliver Dulić

Na dužnosti
23. maj 2007 – 25. jun 2008
Prethodnik Tomislav Nikolić
Nasljednik Slavica Đukić Dejanović

Rođen/a 21. 1. 1975. (1975-01-21) (dob: 49)
Beograd, SR Srbija, SFRJ
Državljanstvo Jugosloven[1][2]
Politička stranka Demokratska stranka
Suprug/a Andrea Kuzman
Prebivalište Subotica/Beograd, Srbija
Alma mater Univerzitet u Beogradu
Profesija hirurg

Oliver Dulić (rođen 21. 1. 1975. u Beogradu) je srpski političar, hirurg i nekadašnji vaterpolista jugoslavenske nacionalnosti.[3] Član je Demokratske stranke, a od 23.5. 2007. do 25.6. 2008. je služio kao Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996.godine. Odrastao je i živi u Subotici u kojoj je zaposlen na odeljenju Ortopedske hirurgije i traumatologije subotičke bolnice, a vlasnik je i firme za promet računarima, računarskom opremom i softverom „DG kompjuters“. Od 2008. do 2012. je bio ministar u vladi Mirka Cvetkovića.

Porodica

[uredi | uredi kod]

Oliver je rođen kao treći (od četvorice) sin Ivana i Nade Dulić iz Subotice. Oženjen je Andreom sa kojom nema dece.

Obrazovanje, naučni rad i sportski rad

[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu je završio u Subotici,a Medicinski fakultet univerziteta u Beogradu je upisao 1993.godine. Studije je okončao 1999.godine sa prosečnom ocenom 8.77,posle čega je upisao postdiplomske studije iz ortopedske hirurgije, a trenutno specijalizira ortopedsku hirurgiju i traumatologiju. Kao autor ili koautor je objavio osam radova iz raznih oblasti hirurgije koji su objavljivani na studentskim kongresima u Berlinu,Kairu i Majamiju i tri rada koja su objavljena na domaćim studentskim kongresima.

Pored Medicinskog fakulteta univerziteta u Beogradu završio je i stručnu školu pri univerzitetu u Oslu na temu „Internacionalni zdravstveni sistemi“,a u Subotici je završio osnovnu muzičku školu za tamburu, klavir i gitaru. Od 2006.godine studira master studije na temu „Evropske integracije i uprava“ fakulteta za ekonomiju,finansije i administraciju koji se nalazi u sklopu univerziteta Singidunum iz Beograda. Tečno govori engleski jezik,a služi se i nemačkim,norveškim i mađarskim jezikom.

Dulić se petnaest godina bavio vaterpolom kao profesionalni igrač u klubovima u državnom rangu takmičenja.

Politička karijera

[uredi | uredi kod]

Oliver Dulić ulazi u politički život 1996.godine sa Čedomirom Jovanovićem kao jedan od vođa studentskih protesta. Učestvovao je u osnivanju Studenstke inicijative(iz koje je kasnije nastao studentski pokret „Otpor“) i Balkanskog foruma,a dva puta je biran u sastav studentskog parlamenta Unirziteta u Beogradu.

Demokratskoj stranci pristupa 1997.godine,a 1999.godine je posto potpredsednik opštinskog odbora DS za Suboticu. Naredne godine je postao potpredsednik pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu i na tom položaju je ostao do februara 2006.godine kada je na kongresu stranke izabran za člana predsedništva i odbora za zdravstvo i spoljnu politiku.

Biran je za poslanika narodne skupštine republike Srbije u tri saziva na izborima:

Bio je kandidat DS za predsednika opštine Subotica, ali ga je pobedio tesnim rezultatom predstavnik saveza vojvođanskih Mađara Geza Kučera.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Слушам савете многих, али одлуке доносим сам Arhivirano 2015-09-23 na Wayback Machine-u . Evropa magazine/web-stranica Demokratske stranke web site. Dragana Đevori
  2. „Dulić: 'Nisam Hrvat nego Jugoslaven'”. 23. V 2007. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-25. Pristupljeno 2012-10-09. 
  3. Za popis porodice 45 minuta[mrtav link] Alo novine. B. Nenković; 02.10.2011

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]