Oklopni vlak 14-69

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Oklopni vlak (razvrstavanje).
Oklopni vlak 14-69
fotografija sa originalne moskovske predstave 1927. godine
Opće informacije
AutorVsevovold Ivanov
Žanrdrama
Činovi4
Jezikruski
Informacije o premijeri
Premijera8. 11. 1927.
Moskovski umjetnički akademski teatar (MHAT), Moskva, RSFSR, SSSR
Mjesto radnje
Adaptacije
Tomi (1931)

Oklopni vlak 14-69 (ruski: Бронепоезд 14-69) je kazališni komad sovjetskog književnika Vsevoloda Ivanova premijerno izveden u Moskvi 1927. godine. Predstavlja adaptaciju istoimenog Ivanovljevog romana. Radnja, djelomično inspirirana Ivanovljevim vlastitim iskustvima, je smještena u Sibir u vrijeme ruskog građanskog rata. Protagonist je Nikolaj Veršinjin, seljak koji je ispočetka ravnodušan prema sukobu da bi se na kraju ne samo priključio boljševicima nego i vodio crvene partizane u akciji otimanja municije iz belogardejskog oklopnog vlaka.

Svečana premijera predstave, koju je originalno postavio Konstantin Stanislavski, je održana na 10. obljetnicu oktobarske revolucije. Usprkos gotovo masovnih scena i gotovo 50 različitih likova, doživjela je veliki uspjeh i smatra se trenutkom kada je socijalistički realizam zavladao sovjetskim teatrom. Uspjehu je pomoglo i to što ju je javno pohvalio Josif Staljin. Osim u SSSR-u je sljedeće godine s uspjehom prikazana i u Njemačkoj u produkciji lokalnog Saveza za proletersku kulturu.

Gruzijski pisac Sandro Šanšijašvili ju je adaptirao pod naslovom Anzor, premjestivši radnju na Kavkaz. Godine 1931. ju je Jakov Protazanov adaptirao u Tomi, jedan od prvih sovjetskih zvučnih filmova.