Ogremon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Ogremon
Ogremon
Ogremon
(オーガモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Digimon Hunters
Digimon Adventure tri.
Premijerni nastup"Vladar tame"
Posljednji nastup"Tajna Digimon Hunta"
Glasove posudili Japan:
Hisao Egava (Adventure)
Kenta Mijake (film)
Rijuuzaburo Ohtomo (Hunters)
 SAD:
Beau Billingslea (Adventure)
 Njemačka:
Klaus Lochthove (Adventure)
Digivolucije
RookieGoblimon
MegaTitamon
DigiXros tablica
Profil
LevelChampion
TipVirus
SkupinaZli Digimon
Partner(i)Tagiru Akashi (Hunters)
AfilijacijaAdventure:
Devimon/Izabrana djeca
Xros Heart (Hunters)
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Ogremon (japanski: オーガモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje u tri sezone animea kao važniji sporedni lik. Ogremon je zli (u izvorniji verziji oger) Digimon na Champion levelu koji radi kao profesionalni lovac na glave, zbog čega je dobio nadimak Lovac na Digimone. Ogremoni su izrazito snažni Digimoni puni bijesna i uvijek traže snažne protivnike za borbu. Njegov jedini pravi rival, doduše, jest Leomon, s kojim je u vječnom sukobu. Svoje protivnike, nakon pobjede, Ogremoni nemilosrdno ubijaju.

Uzor za Ogremona bio je Oni, demon/čudovište iz japanskog folklora koje ima sličan izgled i nosi toljagu.

Sa sobom uvijek nosi košćanu toljagu kao oružje, a prema legendi, ona je ratni trofej kojeg je prisvojio nakon što je porazio SkullGreymona. U japanskim verzijama animea, u dvije sezone, glas su mu posudili Hisao Egava i Rijuuzaburo Ohtomo, u američkoj verziji Beau Billingslea, a u njemačkoj Klaus Lochthove.[1] U filmu, glas mu je posudio Kenta Mijake.

Pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure[uredi | uredi kod]

Prvo pojavljivanje Ogremona bilo je tijekom prikaza ove borbe s Leomonom. Iako su bili vječni rivali, Devimon je iskoristio Ogremonovo animozitet kako bi ga pridobio, a Leomona je bacio pod utjecaj mračne sile kako bi ga kontrolirao. Njih su dvojica tada, prisilno, postali saveznici.
Tijekom borbe protiv Gospodara tame, prilikom koje je Ogremon ozlijedio ruku, Ogremon i Leomon su se ponovo susreli te sklopili primirje kako bi pomogli djeci. Ipak, kada je Leomon izgubio život, Ogremon je plačom pokazao koliko mu je stalo.

Ogremon je jedini Digimon na otoku File koji se dobrovoljno pridružio Devimonu, nakon što je ovaj obećao da će ubiti Leomona kada ga više ne bude trebao. Ogremon i Leomon obojica obitavaju na Brdu beskraja i vječni su rivali koji se konstantno bore za prevlast. Kada Devimon iskontrolira Leomona, dvojica dotadašnjih neprijatelja napadaju djecu na Brdu beskraja, ali ova se uspijevaju izvući i nastaviti prema vrhu brda. Kada naiđu na veliku i raskošnu vilu te se upute na spavanje, Devimon nastavi s provedbom svog plana. U trenutku kada Tai otprati Agumona na zahod, otkriju kako je u susjednom toaletu bio sakriven nitko drugi doli Ogremon, čime je otkriven Devimonov plan. Vila nestaje, a Devimon se pojavljuje pred djecom i pokuša ih eliminirati. Ipak, Taijev Digivice uspije osloboditi Leomona Devimonova utjecaja tako da ovaj pomaže djeci sve dok ih Devimon ne razdvoji zajedno s otokom i ponovo preuzme kontrolu nad Leomonom.

Ogremon se kasnije pojavljuje u jednoj od kutija koje su plutale uz krevet na kojemu su bili Joey i Gomamon, ali se morski Digimon lako obračunao s Ogremonom, čime je prikazano kako se ovaj ne snalazi najbolje u vodi. Ogremon se više nije pojavljivao do konačnog obračuna s Devimonom, kada ga je zli gospodar otoka spojio s vlastitim tijelom i, absorbiravši sve Crne zupčanike, krenuo u posljednji obračun s djecom. Ogremon je bio sastavni dio Devimonova tijela te je imao sposobnost iskočiti iz bilo kojeg njegova dijela i tako napasti Digimone Izabrane djece. Ipak, kada je Patamon Digivoluirao u Angemona, Ogremon je ekspresno izletio iz Devimona kada je pokušao napasti T.K.-jeva Digimona i nestao negdje u šumi. U ostatku borbe, djeca su uspješno porazila Devimona i krenula prema Serveru.

Ogremon se ponovo pojavljuje tek prilikom borbe s Gospodarima tame. Vidimo ga kako bježi od skupine Puppetmonovih Woodmona te kako sudjeluje u borbi protiv Gospodara tame. Tada saznajemo kako Ogremon zapravo nije zao Digimon, niti je to bio, već je njegov jedini cilj borba protiv Leomona i nikog drugog. Misleći kako će mu pobjeda nad vječnim rivalom donijeti zadovoljstvo, pridružio se Devimonu, ali je kasnije shvatio kako ne bi znao što činiti ukoliko Leomona ne bi bilo tu.

Ogremon je također, uz skupinu Woodmona od kojih je bježao, prvi Digimon koji je susreo MetalEtemona prilikom njegova eksplozivnog povratka. Prilikom iste, Ogremon je ozlijedio ruku. Ubrzo se susreo s Mimi i Joeyjem, koji su se odvojili, te im se, nakon međusobnog nagovaranja, odlučio pridružiti. Joey, čiji je brat liječnik, pomaže Ogremonu zaliječiti ruku, ali njihovo druženje ne potraje dugo s obzirom da ih MetalEtemon proganja. U konačnici, SaberLeomon privremeno spašava djecu od MetalEtemona te ih odvodi u razrušeni grad gdje se skrivaju od pomahnitalog Digimona. Tu saznaju da je SaberLeomon zapravo Leomon, što posebno šokira Ogremona, koji želi nastaviti borbu. Ipak, Leomon to odbije zbog ruke i obećaje mu kako će borbu nastaviti u nekom kasnijem trenutku. Dok oni dogovaraju plan, dolazi MetalEtemon i napada djecu. Ipak, SaberLeomon nije dovoljan kako bi porazio MetalEtemona tako da se priključi i Zudumon. Ipak, MetalEtemon uspije ispaliti napad prema Mimi, kojeg spriječi SaberLeomon, ali u procesu zadobije fatalnu ozljedu. Iako su Zudumon i SaberLeomon uspjeli poraziti MetalEtemona u konačnici, Ogremonov vječni rival je izgubio život, što je kod ovoga izazvalo suze u očima. Pomirivši se s Leomonom, Ogremon se pridružio Mimi i Joeyju te je sudjelovao u skupljanju novih saveznika (Meramon, Frigimon, ...).

Kada su se djeca borila s Piedmonom i Vilemonima, Ogremon je došao zajedno s Mimi i pomogao u borbi, ali se kasnije, nakon poraza Gospodara tame i Apocalymona te posljednje grupne fotografije, povukao u samoću kako bi se mogao pripremiti za onaj dan kada će Leomon i on ponovo biti rivali.

Digimon Adventure 02[uredi | uredi kod]

Iako se isprva nije pojavio, Kari i T.K. su komično spomenuli kako jedan njihov nastavnik uvelike sliči Ogremonu.

Ogremon pojavljuje u cameo nastupu tijekom epiloga gdje možemo vidjeti kako ga Joey, koji je postao liječnik za Digimone, liječi negdje u Digitalnom svijetu. Ta scena, u kojoj Joey sanira Ogremonovu ruku, zapravo je referenca na identičan događaj iz prve sezone. Ipak, nije razjašnjeno radi li se o istom Ogremonu koji je korišten kao primjer ili o sasvim drugom Digimonu.

Digimon Xros Wars: The Young Hunters Who Leapt Through Time[uredi | uredi kod]

Vlasnici ramen restorana u DigiQuartzu, Fugamon (lijevo) i Ogremon (desno) prezentiraju svoj ramen potencijalnim mušterijama, kojih uopće nema. Nakon ovoga su međusobno probali svoje ramane i ustanovili brojne nedostatke.

U ovoj sezoni, Ogremon i Fugamon su voditelji restorana u DigiQuartzu u kojem se prodaje ramen. Ipak, mada imaju savršene rezance, promet im je nikakav te se odluče upututit u stvarni svijet kako bi pronašli nekog tko će im pomoći. Tamo nailaze na Katsujia, vlasnika ramen restorana čiji sin, Masaru, ide u razred s Tagiruom i Yuuom. Kako je i on, u Stvarnom svijetu, u sličnim problemima, njih se troje ujedine kako bi pokrenuli zajednički posao na obostranu korist. Sutradan, Katsujijev restoran je pun, a ramen ima još bolji okus. Ipak, Xros Heartu i Masaruu je to sumnjivo te dolaze usred noći kako bi saznali da se njegov otac iscrpljuje u DigiQuartzu pomažući Ogremonu i Fugamon. Dok potonji osiguravaju rezance, Katsuji osigurava dodatke.

Shvativši kako je to potencijalno opasno i može iscrpiti njegova oca, Masaru predloži natjecanje u pravljenju ramena. Ukoliko pobjedi Masaru, Ogremon i Fugamon se povlače, a Katsuji se vraća u stvarni svijet. U suprotnome, Katsuji ostaje pomoći Ogremonu i Fugamonu. Xros Heart pomaže Masaruu, dok Ogremon i Fugamon pomaži Katsujiju, koji je ujedno i službeni sudac. Nakon što oboje naprave svoj ramen, Katsuji ih kuša. Iako presudi da je njegov ramen ukusniji, pobjedu daje Masaruu jer je njegov ramen "imao dušu". Bijesni, Ogremon i Fugamon ne žele izvršiti okladu te napadnu Xros Heart, ali brzom intervencijom, Xros Heart ih porazi te ih Tagiru uovi.

Kasnije, Ogremon je korišten prilikom DigiXrosa s Arresterdramonom kako bi nastao XrosUpArresterdramon. Isto tako, na kraju epizode, kada Stari urar i Colockom predstavljaju Digimone, izvršen je komični DigiXros između Mervamona i Ogremona.

Tablica za DigiXros[uredi | uredi kod]
Baza Dodatni Digimon(i) Ishod
Ogremon Mervamon "Ogremon + Mervamon"[2]
Ogremon Arresterdramon XrosUpArresterdramon (Ogremon)[3]

Digimon Adventure tri.[uredi | uredi kod]

Film[uredi | uredi kod]

Digimon Savers: Ultimate Power! Activate Burst Mode!![uredi | uredi kod]

U ovom filmu, Ogremon je predvodnik skupine Goblimona koji pokušavaju uloviti Rhythm dok su svi ljudi u vječnom snu. Njoj u pomoć priskaču Agumon, Gaomon i Lalamon te se obraćunavaju s Goblimonima i Ogremonom. Nakon borbe i hvatanja po gradu, konačno se Agumon sukobi s Ogremonom i uspijeva ga pobijediti, dok Gaomon i Lalamon dokrajče Goblimone i tako spase Rhythm.

Manga[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure V-Tamer 01[uredi | uredi kod]

Ogremon se u mangi pojavljuje kao jedan od Deemonovih podređenih. Jedan se pojavljuje kao podređeni Lorda Vamdemona, jednog od čuvara V-Tagova koje Tai mora prikupiti kako bi ušao u Deeemonov dvorac. Kasnije, jedan Ogremon se može vidjeti kao partner Nea Saibe, koji s Devimonom vrši DNA Digivoluciju u SkullSatamona. Pomoću ove dvojice, Neo Saiba ubije Etemonkeyja. Kasnije ih Neo iskoristi u borbi protiv Taija i Zeromarua, ali ih porazi Ultra level AeroVeedramon. Trećeg Ogremona u mangi uništio je Callismon.

Digimon Next[uredi | uredi kod]

Ogremon se u ovoj mangi može vidjeti kako se bori s Garurumonom u areni Net Game Worlda.

Igre[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure: Anode/Cathode Tamer[uredi | uredi kod]

Ogremoni se pojavljuju kao neprijatelji u regijama File Mansion—Right i Millenniummon's Lair, a mogu se i prikupiti za igračev tim.

Digimon Adventure 02: Tag Tamers[uredi | uredi kod]

Boss na Rijovoj strani domene Black Ship 2, Greymon, ima Ogremona među svojim saveznicima.

Ogremon Digivoluira iz Gotsumona bez Digi-jaja u liniji 63 i iz Tapirmona s jednim Giromonom u liniji 70.

Digimon Tamers: Brave Tamer[uredi | uredi kod]

Ogremoni se pojavljuju kao protivnici u regiji Dark Daisuke's Crevasse.

Kao karta, Ogremon se pojavljuje pod imenom "PF Critical I" te je karta 3. razine i omogućava igraču da prisitne tipku kako bi pojačao napad za 25%.

Digimon Tamers: Digimon Medley[uredi | uredi kod]

Ogremon se pojavljuje kao jedan od osnovnih protivnika u levelu Yami no Shisha Devimon.

Digimon World[uredi | uredi kod]

Ogremon je vođa omanje skupine bandita koji teroriziraju regiju Great Canyon. Prvi put se pojavljuje nedaleko od Monochromonove trgovine nakon što igrač priča s Yuramonom te napadne Hiroa na puteljku. U pratnji je skupine Agumona te izaziva Hiroa na borbu. Nakon što ga Hiro pobjedi, Ogremon se sa svojim banditima povuče u utvrdu na dnu kanjona gdje ga igrač ponovo mora pobijediti. Nakon ove pobjede, Ogremon bježi. Treći put, Hiro ga susreće u Whamonovoj tajnoj pećini, ali ovaj put sa sobom ima Gabumona i WaruSeadramona. Nakon treće pobjede, Ogremon slaže da će otići u grad i ponovo pobjegne; posljednja borba je u regiji Drill Tunnel. Nakon četvrtog poraza, Ogremon se konačno odseli u grad gdje patrolira tražeći sumnjive likove. Uz Leomona, Ogremon je jedini lik u igri koji ima svoju vlastitu glazbu.

Digimon World 2[uredi | uredi kod]

Ogremon Digivoluira iz Goblimona, a dalje Digivoluira u Etemona.

Digimon World 3[uredi | uredi kod]

Ogremon se može naći u regijama Asuka's West Sector, North Badlands i South Badlands. U PAL verziji igre, nakon Galacticmonova poraza, Ogremon se može susresti i u regijama Amaterasu's East Sector i West Wire Forest.

Digimon World 4[uredi | uredi kod]

Ogremon se može susresti u regiji Death Valley i u MaloMyotismonovoj bazi.

Digimon World DS[uredi | uredi kod]

Ogremon Digivoluira iz Goblimona, a dalje može Digivoluirati u Arukenimon ili Etemona, ovisno o statusu. U igri se može susresti u regiji Data Forest, gdje ga igrač mora pobijediti kako bi pronašao komad opreme kojeg je Gabumon izgubio.

Digimon World Dawn and Dusk[uredi | uredi kod]

Ogremon se u igri može uhvatiti u regiji Chip Forest. Digivoluira iz Goblimona na LV26 sa min. 120 napada i 750 Beast Exp., a dalje Digivoluira u ShadowWereGarurumona.

Digimon Story: Lost Evolution[uredi | uredi kod]

Ogremon u ovoj igri Digivoluira iz Goblimona, a dalje Digivoluira u ShadowWereGarurumona, a može se susresti u regiji Register Jungle.

Digimon Battle[uredi | uredi kod]

Ogremon Digivoluira iz Goblimona na levelu 21, a dalje u Etemona na levelu 31. Ogremon u ovoj igri se često mijenja s Fugamonom zbog čudne smeđe boje i hlača tigrastog uzorka, ali se ipak radi o Ogremonu.

Digimon Masters[uredi | uredi kod]

U ovoj igri, Ogremon Digivoluira iz Goblimona na levelu 11, a dalje u Etemona na levelu 25.

Sposobnosti[uredi | uredi kod]

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Haouken Carski udarac 覇王拳 Haouken Pummel Whack Kaiserfaust
Fausthagel
Iz svoje šake, Ogremon ispali kuglu mračne energije koja može ozbiljno ozlijediti protivnika. Ovaj je napad antipod Leomonovom Kraljevskom udarcu.
Kotsu Konbou Koštani mač 骨こん棒 Kotsu Konbou Bone Cudgel Knochenschwert Svojom toljagom napada protivnika.
Strong Maul Divlja čeljust ストロングモール Sutorongu Mooru Strong Maul Maulgranate Ogremon iz usta ispali vatrenu kuglu.
Feint Punch Omamljujući udarac フェイントパンチ Feinto Panchi Feint Punch
N/A
U velikom bijesu, Ogremon udari svog protivnika.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Ogremon je jedini Digimon iz prve sezone koji je isprva bio protivnik Izabrane djece (a nije bio pod ničijim utjecajem), a da im se kasnije pridružio kao saveznik. Svi ostali Digimoni koji su izvršili takvu promjenu bili su pod utjecajem Crnih zupčanika. U kasnijim sezonama, ovakve situacije također su bile izrazito rijetke (BlackWarGreymon, Merukimon).
  • Ogremon ima čak dvije varijacije, a to su Fugamon i Hyogamon, oba na Champion levelu, ali različito obojeni.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Ogremon na Digimon Wiki