O miru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

O miru (grčki: Περὶ τῆς εἰρήνης) je jedan od najpoznatijih političkih govora atenskog državnika i oratora Demostena. Izgovoren je godine 346. pne. a cilj mu je imao sugrađane nagovoriti da prihvate kontroverzni i nepopularni Filokratov mir.

Ugovorom je Atena obustavila neprijateljstva s makedonskim kraljem Filipom II, s time da su se obje strane obavezale zadržati osvojeno u ratu, a Filipu su ostavljene slobodne ruke da se obračuna s Fokidom, tradicionalnim atenskim saveznikom koji je vodio Treći sveti rat. Filip je to učinio da bi potom u Delfima uz pomoć svojih saveznika Tebe i Tesalije isposlovao da Makedonija preuzme fokiđanske glasove u Amfiktionskom savezu te tako prvi put postane legitimni sudionik grčkih političkih zbivanja. Filip je također poslao pismo svim polisima u kojima traži ratifikaciju odluke u Delfima.

Taj je zahtjev u Ateni izazvao veliko nezadovoljstvo. Demosten se, pak, založio da se odluka iz Delfa prihvati, i to zbog slabosti u kojoj se našla atenska država. Govor također detaljno opisuje nepogodnu situaciju za Atenu, te kritizira bivše atenske vlastodršce što su je dozvolili. Demosten je istovremeno u njemu istakao stav kako daljnjih ustupaka Filipu ne smije biti.

Izvori[uredi | uredi kod]