OSCE Minsk grupa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

OSCE Minsk grupa je multilateralna grupa u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju osnovana 1992. godine u nameri da podstakne mirno i obostrano dogovoreno postizanje rešenja u sukobu Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah na kojemu danas postoji de facto nezavisna, a međunarodno nepriznata Republika Arcah.

Osnivanje i zemlje učesnice[uredi | uredi kod]

24. marta 1992. godine dodatna skupština OSCE-a je pozvala trenutno predsedavajućeg da sazove posebnu konferenciju o Nagorno-Karabahu u najskorijem vremenu kako bi se stvorio forum za pregovore sa ciljem postizanja mirnoga rešenja konflikta i zaustavljanja rata u Nagorno-Karabahu na temelju principa, ciljeva i regulativa OSCE-a. Konferencija je trebala da bude održana u glavnom gradu Belorusije, Minsku. Iako sama konferencija do današnjeg dana(februar 2018) nije održana, naziv OSCE Minsk grupa do danas se koristi za nastojanja u okvirima OSCE-a da se iznađe političko rešenje konflikta.

6. decembra 1994. godine na Samitu šefova država i vlada u Budimpešti doneta je odluka da se ustanovi kolektivno predsedništvo za vođenje procesa. Učesnici su izrazili jasnu političku volju da stacioniraju međunarodne mirovne snage kao esencijalni deo procesa postizanja rešenja konflikta.

U implementaciji odluka iz Budimpešte, mađarski diplomata i predsedavajući Marton Krasznai je 23. marta 1995. godine objavio mandat za kolektivno predsedništvo u kojemu su glavne instrukcije 1) da se ima pružiti prikladan okvir za rešavanje konflikta na način kako to podržava grupa, 2) da se ima postići primirje koje će omogućiti održavanje konferencije u Minsku i 3) da se treba promovisati mirovni proces kroz stacioniranje međunarodnih OSCE mirovnih snaga.

OSCE Minsk grupu predvodi kolektivno predsedništvo koje sačinjavaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države. Uz njeh, učesnice u radu grupe su i Belorusija, Nemačka, Italija, Portugalija, Holandija, Švedska, Finska, Turska i uz njih kao direktno zainteresovane strane Jermenija i Azerbejdžan. Navedene zemlje bi učestvovale u konferenciji kada bi se ona održala u Minsku.

Azerbejdžanska strana je snažan kritičar OSCE Minske grupe, delom i zbog sastava kolektivnog predsedništva koje čine predstavnici tri zemlje sa veoma brojnom i utecajnom jermenskom dijasporom, dok je uz to Rusija strateški partner Jermenije i obe su zemlje članice Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Azerbejdžanska strana okrivljuje grupu i za veliki stepen neefikasnosti u rešavanju konflikta. Pojedini članovi azerbejdžanske skupštine predlagali su uključivanje Turske i Nemačke u kolektivno predsedništvo.

Vidi još[uredi | uredi kod]