ONK Metković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
ONK Metković
Omladinski nogometni klub Metković
ONK Metkovic.png
Općenito
Liga 1. ŽNL Dubrovačko-neretvanska
Osnivanje 1975.
Nadimci 'Ekipa, a ne klub!'
Stadion ONK Metković
(1.300 gledatelja)
Ličnosti
Trener  HRV Jozo Veraja
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

ONK Metković je nogometni klub iz grada Metkovića.

Povijest[uredi | uredi kod]

Omladinski nogometni klub Metković osnovan je 1975. godine. Klub je u Registru udruga Republike Hrvatske Arhivirano 2010-08-13 na Wayback Machine-u i u Hrvatskom nogometnom savezu registriran pod imenom Omladinski nogometni klub Metković. Prva službena utakmica ONK Metković odigrana je 25. veljače 1976. godine protiv NK Neretva u Kupu, s rezultatom 7:0 za Neretvu. ONK Metković je od svog osnivanja stalno varirao u nižim rangovima natjecanja, dok je u Kupu najviše stigao do 6. kola Jugokupa 1980. godine. U Hrvatskom nogometnom Kupu nije ostvario značajan rezultat.

Liga[uredi | uredi kod]

Trenutačno se natječe u 1. ŽNL Dubrovačko-neretvanska. 1. ŽNL je četvrti rang hrvatskog nogometnog natjecanja, a pobjednici četiriju dalmatinskih županijskih liga idu u doigravanje za 3. HNL Jug. U sezoni 2012./2013. završili su na 3. mjestu iza prvaka Gusara iz Komina i Slavena iz Grude.

Simboli kluba[uredi | uredi kod]

Dres[uredi | uredi kod]

Metković je svoju prvu utakmicu odigrao u cijelosti crvenom dresu, ali je godinama igrao u dresu s kombiniranim crveno-bijelim okomitim prugama što je simboliziralo boje hrvatskog grba. Danas na dresu prevladava crvena boja, a crvena boja je postala simbolom kluba. Pričuvni dres se sastoji od bijele -crvene majice, bijelih hlača i crvenih čarapa.

Grb[uredi | uredi kod]

Grb Omladinskog nogometnog kluba Metković mijenjao se kroz povijest u dva navrata. Prvi grb kluba koristio se od osnutka 1975.godine, pa sve do 1990. godine kada je promijenjen i kao takav se koristio sve do 2007. godine. Od tada je u uporabi sadašnji grb kojim dominiraju crvena, bijela i plava boja, uz ždral kao simbol grada i neretvanske doline. U gornjem desnom kutu je stilizirana šahovnica i godina osnutka kluba.

Stadion[uredi | uredi kod]

Igralište ONK Metković, poznato je i pod kolokvijalnim nazivom Štruvino igralište prema lokalnom nogometnom treneru Jozi Ćužiću Štruvi. Izgrađeno je 1976. godine i otada se na njemu održavaju domaće utakmice Metkovića. Igralište se nalazi na desnoj strani grada Metkovića, a kapacitet stadiona je 1300 mjesta. Kapacitet najvećim dijelom otpada na zapadnu tribinu, i nešto manjim dijelom na sjevernu tribinu pokraj klupskih prostorija.[1].

Navijači[uredi | uredi kod]

ONK Metković prati navijačka skupina pod imenom "Jajani"[2], a osnovani su 2003. godine. Svoju premijeru su imali na utakmici protiv opuzenskog Neretvanca za ulaz u 3. HNL Jug kada je Neretvanac slavio sa 0:1 i plasirao se u viši rang. Potporu klubu iskazuju na svim domaćim utakmicama, a posebno u mjesecu ožujku kada slave svoj rođendan. 2013. godine su proslavili desetogodišnjicu svoga postojanja na utakmici protiv Župe Dubrovačke kada je ONK Metković pred punim tribinama slavio sa rezultatom 1:0.

Popis igrača[uredi | uredi kod]

Poznati igrači koji su ponikli u klubu[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „ONK Metković”. Arhivirano iz originala na datum 2013-11-05. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. „eMetkovic.com”. Arhivirano iz originala na datum 2013-11-04. Pristupljeno 2014-07-26. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]