Očajanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Отчаяние
Autor(i)Vladimir Nabokov
Država Francuska
Jezikruski
Žanr(ovi)roman
IzdavačSovremenije zapiski
Datum izdanja1934

Očajanje (rus. Отчаяние) je roman ruskog književnika Vladimira Nabokova objavljen 1934. u Parizu u emigrantskom časopisu Sovremenije zapiski. Dijelom inspiriran autorovim iskustvima prilikom boravka u Berlinu u posljednjim danima Vajmarkse republike, a dijelom djelima Dostojevskog, Očajanje se odlikovalo korištenjem tehnike nepouzdanog naratora, a bio je i prvi roman koji je sam Nabokov preveo na engleski jezik. Godine 1978. je po njemu Rainer Werner Fassbinder režirao istoimeni film.

Radnja[uredi | uredi kod]

U ulozi glavnog lika i istovremeno i naratora se nalazi biznismen Herman Karlovič. On živi u Berlinu sa svojom ženom Lidijom i bavi se proizvodnjom čokolade. Tokom jednog poslovnog puta koji ga je odveo u okolinu Praga, gde sasvim slučajno naleće na besposličara Feliksa, koji potpuno liči na njega. Tom prilikom se upoznaje sa njim i nudi mu posao. Nakon nekog vremena između njih započinje prepiska i Karlovič mu nudi posao dublera, pošto je sebe predstavio kao glumca.

U isto vreme, prijatelj njegove žene, Ardalion je kupio plac u okolini Berlina, gde svo troje odlaze. Karloviču je u međuvremenu pala ideja na pamet da namami Feliksa na taj posed i da ga ubije zbog osiguranja. Svoju ženu je ubedio u priču da je to njegov davno nestali brat, koji ima poslednju želju da mu na neki način pomogne. Kao još jedan izgovor za njegovo ubistvo i uzimanje novca od osiguranja koristi i činjenicu da mu posao sa čokoladom nije tako dobro išao.

Kasnije je namamio Feliksa na Ardalionov plac i ubio ga. Nakon toga je u dogovoru sa ženom pobegao u Francusku, gde je ona kasnije trebalo da mu se pridruži. Za to vreme, on iz Francuske prati dešavanja u Nemačkoj preko novina i vesti koje stižu u Francusku. Ubrzo saznaje da mu se plan izjalovio, jer Feliks uopšte nije ličio na njega. Ubrzo je on otkriven kao ubica i nemačke i francuske vlasti kreću potragu za njim. Kad je Karlovič postao svestan situacije, odlazi u jedno francusko selo, gde ga hapsi policija.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]