Očajanje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Отчаяние
Autor(i) Vladimir Nabokov
Država  Francuska
Jezik ruski
Žanr(ovi) roman
Izdavač Sovremenije zapiski
Datum izdanja 1934

Očajanje (rus. Отчаяние) je roman ruskog književnika Vladimira Nabokova objavljen 1934. u Parizu u emigrantskom časopisu Sovremenije zapiski. Dijelom inspiriran autorovim iskustvima prilikom boravka u Berlinu u posljednjim danima Vajmarkse republike, a dijelom djelima Dostojevskog, Očajanje se odlikovalo korištenjem tehnike nepouzdanog naratora, a bio je i prvi roman koji je sam Nabokov preveo na engleski jezik. Godine 1978. je po njemu Rainer Werner Fassbinder režirao istoimeni film.

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

U ulozi glavnog lika i istovremeno i naratora se nalazi biznismen Herman Karlovič. On živi u Berlinu sa svojom ženom Lidijom i bavi se proizvodnjom čokolade. Tokom jednog poslovnog puta koji ga je odveo u okolinu Praga, gde sasvim slučajno naleće na besposličara Feliksa, koji potpuno liči na njega. Tom prilikom se upoznaje sa njim i nudi mu posao. Nakon nekog vremena između njih započinje prepiska i Karlovič mu nudi posao dublera, pošto je sebe predstavio kao glumca.

U isto vreme, prijatelj njegove žene, Ardalion je kupio plac u okolini Berlina, gde svo troje odlaze. Karloviču je u međuvremenu pala ideja na pamet da namami Feliksa na taj posed i da ga ubije zbog osiguranja. Svoju ženu je ubedio u priču da je to njegov davno nestali brat, koji ima poslednju želju da mu na neki način pomogne. Kao još jedan izgovor za njegovo ubistvo i uzimanje novca od osiguranja koristi i činjenicu da mu posao sa čokoladom nije tako dobro išao.

Kasnije je namamio Feliksa na Ardalionov plac i ubio ga. Nakon toga je u dogovoru sa ženom pobegao u Francusku, gde je ona kasnije trebalo da mu se pridruži. Za to vreme, on iz Francuske prati dešavanja u Nemačkoj preko novina i vesti koje stižu u Francusku. Ubrzo saznaje da mu se plan izjalovio, jer Feliks uopšte nije ličio na njega. Ubrzo je on otkriven kao ubica i nemačke i francuske vlasti kreću potragu za njim. Kad je Karlovič postao svestan situacije, odlazi u jedno francusko selo, gde ga hapsi policija.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]