Nutrijent

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ciklus nutrijenata u okeanima

Nutrijent je hemikalija koja je potrebna organizmu za život i rast, ili supstanca koja se koristi u metabolizmu organizma i koja se unesi iz okoline.[1] Nutrijenti se koriste za formiranje i popravku tkiva, regulaciju telesnih procesa i kao izvor energije. Metodi unosa nutrijenata variraju, dok životinje i protisti konzumiraju hranu i vare je sistemom za varenje, većina biljki unosi nutrijente direktno iz zemljišta kroz korenje ili iz atmosfere.

Organski nutrijenti obuhvataju ugljene hidrate, masti, proteine (ili njihove gradivne blokove, aminokiseline), i vitamine. Neorganska hemijska jedinjenja kao što su dijetarni minerali, voda, i kiseonik se takođe smatraju nutrijentima.[2] Nutrient se smatra „esencijalnim“ ako je neophodno da se unese iz spoljašnjih izvora, bilo zato što organizam ne može da ga sintetiše ili ga formira u nedovoljnim količinama. Nutrijenti koji su potrebni u veoma malim količinama su mikronutrijenti, dok su oni potrebni u velikim količinama makronutrijenti. Dejstvo nutrijenata je zavisno od doze.[3]

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. -{Whitney, Elanor and Sharon Rolfes. 2005. Understanding Nutrition, 10th edition, p 6. Thomson-Wadsworth.}-
  2. SIZER, FRANCES; WHITNEY, ELLIE (12 November 2007). NUTRITION: CONCEPTS AND CONTROVERSIES. Cengage Learning. str. 26-. ISBN 978-0-495-39065-7. http://books.google.com/books?id=mDhMU0Sv6asC&pg=PT26. Pristupljeno 12. 10. 2010. 
  3. Ensminger 1994, str. 527

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]