Nulji od Sille

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nulji od Sille
Hangul눌지마립간
Hanja訥祇麻立干
Revidirana romanizacijaNulji Maripgan
McCune–ReischauerNulchi Maripkan

Nulji (? - 458, vl. 417-458) je bio devetnaesti po redu vladar (maripgan) države Silla, jednog od Tri kraljevstva Koreje. Bio je sin kralja Naemula i Gospe Boban, koja je pak bila kćer kralja Michua.

Nulji se oženio za kćer kralja Silseonga, koji je Nuljijevu mlađu braću prognao, odnosno poslao kao taoce u sjevernu državu Goguryeo te u državu Wa (u današnjem Japanu). Silseong je također skovao plan da se Nulji ubije, ali je uz pomoć države Goguryeo Nulji godine 417. ubio Silseonga i stupio na prijestolje.

Prema korejskoj predaji Arhivirano 2004-10-13 na Wayback Machine-u je Nulji godine 418. poslao vjernog slugu po imenu Bak Je-Sang da mu spasi braću iz izgnanstva. Uspio je spasiti brata iz države Goguryeo, ali je prilikom pokušaja da spasi drugog brata u državi Wa uhvaćen. Tamo je odbio služiti kralja države Wa te je umro pod mučenjem.

Nulji je nakon dolaska na vlast nastojao osloboditi Sillu od hegemonije Goguryeoa. U tu je svrhu formalno uspostavio diplomatske veze sa Goguryeom godine 424. te godine 433. sklopio vojni savez sa državom Baekje.

Nulji je također nastavio sa procesom centralizacije vlasti u državi Silla, koji je njegov otac započeo koristeći titulu "maripgan" (마립간, 麻立干), koja označava višu vlast od prethodne titule "isageum" (이사금, 尼師今). Pod Nuljijevom vlašću je konačno uspostavljeno patrilinearno nasljeđivnje prijestolja (Yang, 1999, p.16). Nakon njegove smrti godine 458. ga je umjesto brata naslijedio sin Jabi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Yang, S.C. The North and South Korean political systems: A comparative analysis. Seoul: Hollym. ISBN 1-56591-105-9
Kraljevske titule
Prethodi:
Silseong od Sille
Kralj države Silla
417 - 458
Slijedi:
Jabi od Sille