Nubijske piramide

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 16° 52′ 48″ SG Š, 33° 43′ 12″ IGD

Pogled iz vazduha na piramide u Meroeu.

Područje doline Nila poznato kao Nubija, koje se nalazi u sadašnjem Sudanu, bila je u prošlosti dom tri kušitska kraljevstva: prvog s glavnim gradom Kerma (2400. pne.-1500. pne.), drugog sa centrom u Napati (1000. pne.-300. pne.) i, konačno, kraljevstvo Meroe (300. pne.-300).

Svako od ovih kraljevstava bilo je pod jakvim kulturnim, ekonomskim, političkim i vojnim uticajem moćnih faraona starog Egipta, carstva koje se nalazilo na severu. Kušitska kraljevstva su bila ozbiljni takmaci Egiptu, tako da su čak u kasnom periodu staroegipatske istorije kraljevi iz Napate osvojili i ujedinili Egipat, vladajući kao faraoni Dvadeset pete dinastije.

Dominacija Napate u Egiptu bila je relativno kratka, okončana je asirskimosvajanjem 656. pne. – ali je kulturni uticaj Egipta bio izuzetno velik i izazvao je pravi procvat izgradnje piramida u Nibiji, koja se održala i u potonjem carstvu Meroe.

Oko 220 piramida je sagrađeno na tri mesta u Nubiji lpke su služile kao grobnice kraljeva i kraljica Napate i Meroe. Prve su građene u mestu el-Kuru. Tu su grobnice kralja Kašta i njegovog sina Pije (Pjanki), zajedno s grobnicama Pijeovih naslednika Šabaka, Šabataka i Tanvetamani, i 14 piramida, grobnica kraljica.

Kasnije napatanske piramide nalazile su se u Nuri, na zapadnoj obali Nila u Gornjoj Nubiji. Ova nekropola bilo je mesto sahrane 21 kralja i 52 kraljice i princa. Najstarija i najveća piramida u Nuri je grobnica napatanskog kralja i faraona Dvadesetpete dinastije Taharke.

Najprostranije mesto nubijskih piramida je Meroe, koje se nalazi između petog i šestog katarakta Nila, oko 100 km severno od Kartuma. Za vreme meroeskog perioda preko četdeset kraljeva i kraljica je ovde sahranjeno.

Fizičke proporcije nubijskih piramida se značajno razlikuju od egipatskih: građene su od stepenastih slojeva horizontalno postavljen og kamenja, a visina im je od oko tri do trideset metara. Osnova im je, međutim, mnogo manja i retko prelazi osam metara u širinu, tako da su piramide mnogo uže i strmije, sa nagibom od oko sedamdeset stepeni. Većina ima male žrtvene hramove, nalik egipatskim, koji su prslonjeni uz podnožje. Poređenja radi, egipatske piramide iste visine imaju osnovu koja je pet puta veća, a nagib im je između četrdeset i pedeset stepeni.

Sve piramidalne grobnice u Nubiji su opljačkane još u davna vremena, ali zidni reljefi sačuvani u grobnim kapelama otkrivaju da su njihovi kraljevski stanovnici bili mumificirani, ukrašeni nakitom i ostavljeni da počivaju u drvenim kovčezima. U vreme kad su ih arheolozi istraživali u 19. i 20. veku, u nekim piramidama su otkriveni ostaci lukova, tobolaca sa strelama, prstenova, drvenih kutija i nameštaja, grnčarije, obojenog stakla i metalnog posuđa i mnogih drugih artefakata koji su svedočili o razvijenoj meroitskoj trgovini s Egiptom i helenističkim svetom.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]