Notes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sveske na polici supermarketa

Sveske, beležnice ili notesi su knjige ili svežnjevi papira najčešće korišćeni u svrhe hvatanja beleški i crtanja. Prave se u raznim veličinama, ukoričene ili ne, sa različitim odlikama, ilustracijama i aplikacijama. Papiri mogu biti uređeni na više načina, što određuje namenu same sveske. Neizostavan su školski i kancelarijski pribor.

Opšte odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Zabeleške u svesci iz Turske

Sveska zapravo predstavlja svežanj papira. Takav svežanj zaštićen je dvema zaštitnim stranicama koje su tvrđe. Ako je u pitanju sveska sa mekim povezom, zaštitne stranice su plastične, a ako se radi o svesci sa tvrdim povezom, one su kartonske.[1] Iste stranice obično oslikavaju ilustracije. Ostale su uglavnom jednorodne.

Osnovna odlika sveske jeste i broj stranica, kao i veličina. Najrasprostranjenije su one formata A5 (male sveske) i A4 (velike sveske). Obično imaju sedamdesed, osamdeset ili sto listova. Svaki od listova može biti beo (u potpunosti prazan) ili uobličen pomoću linija, kvadratića ili takozvanog visokog karoa (što zavisi od namene).[2] Može postojati i mesto predviđeno za informacije o vlasniku.

Sem običnog poveza (svojevrsnog kanapa), svežanj papira može biti spojen i na druge načine. Neki od njih su lepljenje, spirale (namotaji) i češalj (heftung). Metode povezivanja određuju način na koji se sveska otvara kao i jačinu veze. Kanapski meki povez često se kombinuje sa lepkom, te je ujedno i najslabiji. Spiralni povezi povoljni su za osobe koje često cepaju listove iz sveske. Nasuprot tome, velike su šanse da će se sveska sa tvrdim povezom raspasti prilikom pokušaja cepanja lista.[3]

Budućnost[uredi - уреди | uredi izvor]

U svetu je još od dvadesetog veka prisutna tendencija elektronizacije. Ona nije zaobišla ni sveske, tako da se uveliko radi u povezivanju njihove jednostavnosti sa najnovijim tehnologijama koje ukljičiji pretragu, izmene i komunikaciju. Laptopi se nazivaju notbucima (engl. notebook), a tablet računari i notpedima (engl. notepad). Obe reči znače sveska.[4]

Ipak, samo tableti omogućuju interaktivna svojstva slična papiru. Za skoru budućnost planirana je komercijalizacija digitalnog papira, posebnog uređaja sa ciljem da zameni običnu hartiju od celuloze. Po njemu se piše pomoću olovke sa infracrvenom kamerom, a napisani tekst može biti prebačen na drugi skladišni uređaj (kompjuter, laptop i slično).[5]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. „In Praise of Paper-Over-Board”. Publishing Perspectives. http://publishingperspectives.com/2009/06/in-praise-of-paper-over-board/. Pristupljeno 7. 9. 2013.. 
  2. „Whitelines Squared Notebook”. Makezine. http://makezine.com/review/tool-review-whitelines-squared-notebook/. Pristupljeno 7. 9. 2013.. 
  3. „Paperback and Hardback Books”. WikiHow. http://www.wikihow.com/Choose-Between-Paperback-and-Hardback-Books. Pristupljeno 7. 9. 2013.. 
  4. „notebook”. The Free Dictionary. http://www.thefreedictionary.com/notebook. Pristupljeno 7. 9. 2013.. 
  5. Signer, Beat (2008). Fundamental Concepts for Interactive Paper. Books on Demand. ISBN 978-3-8370-2713-6. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]


Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Signer, Beat (2008). Fundamental Concepts for Interactive Paper. Books on Demand. ISBN 978-3-8370-2713-6.