North West (Južna Afrika)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
North West
Bokone Bophirima
Noordwes
Položaj provincije na karti Južne Afrike
U sastavu Južnoafričke Republike
Upravni oblik provincija
Službeni jezik setsvana
afrikaans
engleski
Glavni grad Mafikeng
premijer Thandi Modise [1]
Površina 106512 km²
Stanovništvo 3.669.349
Gustoća 34 stanovnika na km²
Web stranica
osnovana 27. aprila 1994.

North West (afrikaans: Noordwes, setsvana: Bokone Bophirima ) je jedna od devet provincija Južnoafričke Republike, koja se nalazi na istoku države na centralnoj visoravni Highveld. Glavni grad je Mafikeng, a najveći Rustenburg. [2]

Provincija North West je osnovana nakon prvih slobodnih općih izbora u zemlji 1994., i rušenja apartheida, njen teritorij je složen od teritorija nekadašnjih provincija Transvaal i Rt Dobre nade i teritorija bantustana Bophuthatswana.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Provincija North West prostire se na 106 512 km² [2] i površinom je šesta po veličini južnoafrička provincija. [3]Ona sa sjevera graniči sa državom Bocvana, sa sjeveroistoka sa provincijom Limpopo, sa istoka sa provincijom Gauteng, sa jugoistoka sa provincijom Free State a sa jugozapada sa provincijom North Cape. [2]

Provincija North West prostire se po visoravni Highveld, od rijeke Vaal na jugu koja formira granicu sa provincijom Free State do rijeke Molopo na istoku koja formira granicu sa provincijom Limpopo. Teren provincije je uglavnom travnata savana, prošarana rijetkim drvećem. [2] Na jugu se prostiru slane doline.

Provincija North West ima jedan poznati nacionalni park - Pilanesberg, sa brojnim divljim životinjama, pored kojeg se nalazi danas slavni Sun City (južnoafrički Las Vegas) sa brojnim hotelima i kockarnicama, udaljen 200 km od Johannesburga, u pravcu sjeverozapada.

Administrativna podjela provincije

Klima[uredi - уреди | uredi izvor]

Prosječne ljetne temperature kreću se od 17° do 31 °C, a zimske od 3° do 21 °C. Prosječna godišnja količina oborina je oko 500 mm, [2] većina kiša padne od oktobra do aprila.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema popisu iz 2001. u provinciji je živjelo 3 669 349 stanovnika.[4] Više od devet desetina stanovnika su negroidi koji uglavnom govore setsvanu i žive po selima, bijelaca ima manje od jedne desetine i oni uglavnom govore afrikaans. [2]

Privreda, transport i školstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Rezervat Pilanesberg
Jedan od hotela u Sun Cityu

Glavna grana privrede je rudarstvo, iskapaju se dijamanti, platina, kromit, zlato (kod grada Klerksdorp) i uran. [2]

Stočarstvo je važna grana privrede ove provincije, osobito ovčarstvo i govedarstvo. [2] Po čitavoj provinciji uzgaja se kukuruz, kikiriki, pšenica i duhan, a agrumi (naranče, limuni) na sjeveroistoku. [2]

Provincija ima jedan univerzitet koji se danas zove North-West University u gradiću Potchefstroomu. [2]

Provincija North West je dobro povezane sa ostalim provincijama i susjednim državama, dobrim cestama i željeznicom.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Member of the Executive Council
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 2,9 "North West" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/419482/North-West. pristupljeno 23. 02. 2012. 
  3. "The nine provinces of South Africa" (engleski). Brand South Africa. http://www.southafrica.info/about/geography/provinces.htm. pristupljeno 11. 02. 2012. 
  4. "Census 2001 at a glance" (engleski). South Africa/Population Census. http://www.statssa.gov.za/census01/html/default.asp. pristupljeno 15. 02. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]