Norn (Creatures)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Valentinovski Nornovi u pubertetu skaču u vodu

Nornovi su vrsta stvorenja koja nastanjuju Albiju zajedno s Ettinsima i Grendelsima. Glavna su atrakcija u Creatures serijama (Creatures 1, Creatures 2, Creatures 3 i Docking Station). Njihovo ime dolazi iz nordijske mitologije, a također je postojao izumrli istoimeni jezik.

Nornovi su uglavnom ovisni igraču koji im može pomoći u preživljavanju djelovanjem u njihovoj okolini i stavljanjem COB-ova u Albiju. Igrač također može izabrati opciju da ostavi Nornove da se sami o sebi brinu, prethodno ih naučivši osnovne riječi i hranjenju.

Napravljeno je više od 100 vrsta Nornova, primjerice valentinovskih, radioaktivnih i vatrenih.

Opis[uredi | uredi kod]

Rođenje i životni stadiji[uredi | uredi kod]

Nornovi se izlegnu iz jajeta koja se nalaze u Hatcheryu, jednom od alata ili kitova u igri. U Hatcheryu prvobitno postoji 6 jaja, i kad igrač pomakne pokazivač miša preko jednog jajeta, prikaže se simbol koji označava hoće li se iz njega izleći Norn muškog ili Norn ženskog spola. Jaje se nakon dvostrukog klika može staviti u inkubator gdje će biti potrebno oko 15 do 30 sekundi da se izlegne Norn. Jaja se mogu izleći i u divljini, iako je zato potrebno više vremena nego kad se izlegnu u inkubatoru. Ako igrač ostane bez jaja, može koristiti Emergency Kit koji će u Hatchery dodati nekoliko slučajno izabranih jaja ili napredan uređivač kojim može dodati željena jaja.

Tijekom stadija bebe Nornovi uglavnom hodaju na sve četiri noge, što se mijenja nakon ulaženja u stadij djetinjstva, kada počnu hodati na dvije noge. Tek rođeni Nornovi znaju što znače riječi push, pull, come, get, no često ne razumiju značenje riječi run, drop, hit i slično dok ne uđu u stadij djeteta.

U Nornovom životu postoji nekoliko stadija: stadij bebe, djeteta, adolescenta, mlađeg odraslog Norna, odraslog Norna, starijeg Norna i senilnog ili, u Creatures 3 i Docking Stationu, "drevnog" Norna. Nornovi su obično u stadiju bebe 28 minuta, a u pubertet ulaze 1 sat i 8 minuta nakon rođenja. Ipak, u nekih vrsta djetinjstvo i pubertet dolaze ranije.

Parenje[uredi | uredi kod]

Tijekom puberteta, mladenaštva i odrasle dobi Nornovi se mogu pariti, te postanu neplodni tijekom starije dobi. Malo prije parenja Nornovi imaju izrazito visoku želju za parenje, te se tada obično drže uspravno s jednom podignutom nogom, licem okrenutim prema igraču. Tijekom parenja ženka i mužjak se sagnu te igrač može čuti produženi poljubac za zvukom "pop" na kraju, koji može ali i ne mora rezultirati trudnoćom ženke. Nakon poljubca spolna želja ženke opadne, bez obzira na to je li postala trudna ili ne. Parenje dvaju Nornova može biti otežano ako su u blizini njih drugi Nornovi. Trudnoća ženke traje nekoliko minuta. Neposredno prije nego izlegne jaje, ženka sjedne na tlo sa rukama na obrazima. Izležavanje jaja ženki je naporno, te nakon njega obično zaspe.

Ako je igrač u igri uključio genetički stroj, Nornovi će moći primati genetske karakteristike oba roditelja koji su različite vrste, a inače genetske karakteristike samo jednog roditelja.

Tijekom razmnožavanja Nornova katkad se događaju mutacije, koje mogu uzrokovati poremećaje ponašanja Nornova, neplodnost, dvostruki ili nedostajući organ, smrt prije rođenja i neobičan izgled tijela Norna (npr. žablji kraci ili glava Norna iz druge Creatures igre). Većina njih je štetna za Nornove, no neke im mogu pomoći u evoluciji.

Bolesti i opasnosti[uredi | uredi kod]

Za većinu vrsta Nornova voda može biti opasna ako su dugo pod njom te u tom slučaju budu u stanju sličnom nesvjestici, tzv. zvjezdanoj bolesti (star disease). Neke vrste Nornova mogu preživjeti u vodi, npr. vrsta flora Norn koja je inače kopnena, dok je vrsti MerNorn ona nužna za život kad dođe u stadij odrasle jedinke, što se događa za manje od 1 sata nakon njezina rođenja. Prije odrasle dobi ta vrsta živi na kopnu te dotad nema riblji rep.

Nornovi mogu dobiti bolesti od Grendelsa koji žive u radiokativnom vulkanu od kojeg dobivaju teške metale koji Grendelsima i drugim vrstama stvorenja polako uništavaju kosti zbog čega stvorenje može povremeno biti nakratko paralizirano. Za Nornove može biti također štetno dodirivanje i/ili jedenje "loših stvorenja" (bad critters, u Creaturesu 3 i DS-u nazvano beasts), u koje spadaju mravi, ose, pčele, šišmiši i sl., (ponekad) jedenje trule hrane (u Creaturesu 3 i DS-u postoji toksični Norn koji se uglavnom hrani trulom hranom i otpacima, koji za njega nisu štetni) te bakterije. U Creaturesima 1, 2 i 3 te DS-u bolesti mogu biti fatalne, i općenito, bolestima su posebno podložni Nornovi u Creaturesima 1 i 2.

U Creaturesima 1 (C1) najčešći znakovi bolesti su visoka tjelesna temperatura, umor i manjak interesa za hranu, a u Creaturesima 2 (C2) kihanje i visoke temperature.

Instikt[uredi | uredi kod]

Instikt Nornova Creaturesa 2:

  • guraju predmete kad se guše
  • vole spavati u vozilima
  • kad dođu u stadij mladenaštva, sanjaju o svojem vlastitom, manje skučenom mjestu

Nornovi u C2 su neznatno neinteligentniji od onih u C1, C3 i DS-u te često zaborave spavati. Problem je riješen s kreacijom Canny Nornova i Nove Subterre.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]